Чадний газ тихий вбивця!
В період опалювального сезону небезпечним є не тільки виникнення пожежі в житлі, а й отруєння чадним газом. Традиційною, на жаль, причиною отруєння чадним газом є неправильний монтаж та експлуатація пічного обладнання.
Чадний газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Він утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Так, наприклад, в кухні об’ємом 16 куб.м при горінні 3-х горілок впродовж 2 годин концентрація СО зростає в 11 разів.
Чадний газ є небезпечним тому, що він вступає в реакцію з гемоглобіном крові в 200-300 інтенсивніше за кисень. В наслідок цього кров’яні тільця втрачають здатність постачати організм киснем, що викликає кисневе голодування – гіпоксію.
У першу чергу кисневе голодування відчувають клітини головного мозку – звідси виникає головний біль. Це перша ознака надходження до організму чадного газу. Крім цього його дія викликає порушення координації рухів, депресію, людина втрачає здатність розмірковувати, її поведінка стає неадекватною – втрачається бажання уникнення існуючої загрози та здійснення заходів до власного порятунку. Вплив чадного газу може привести до зупинки дихання, а то й до смерті людини.
Нейтралізувати чадний газ дуже важко через його нездатність вступати в реакцію з водою, кислотами та лугами. Проте він легко розчиняється у воді, тому, в разі відсутності спеціальних засобів захисту органів дихання, необхідно використовувати зволожену пов’язку на обличчя – вона набагато зменшує концентрацію чадного газу.
У разі отруєння чадним газом потерпілого слід негайно винести на свіже повітря в лежачому стані, розстібнути одяг для вільного доступу чистого повітря до легенів, забезпечити спокій і тепло, бо переохолодження організму є небезпечним.
У разі необхідності зробити штучне дихання та не гаючи часу телефонувати до швидкої медичної допомоги за номером телефону «103»
Як вберегтись від отруєння чадним газом:
- відкривати приміщення на час роботи газових приладів;
- перевірити наявність тяги в димоходах та вентиляційних каналах;
- слідкувати, щоб димові та вентиляційні канали були завжди справні;
- не закривати решітку вентиляційного каналу;
- не залишати працюючі газові прилади без нагляду;
- не використовувати газову плиту для обігріву приміщення;
Обережність та дотримання правил пожежної безпеки – запорука недопущення отруєння чадним газом!
Білоцерківське РУ ГУ ДСНС України у Київській області