Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Догляд за посівами  озимої  пшениці  у весняний період

Дата: 30.03.2023 10:51
Кількість переглядів: 88

   Після відновлення весняної вегетації  за переходу середньодобової плюсової температури понад +5°С. Залежно від стану поля, заходів догляду  слід віднести: підживлення, захист рослин від збудників хвороб та шкідників, обробка гербіцидами та захист від гризунів. Надзвичайно важливим заходом весняного та літнього догляду за посівами озимих культур є підживлення азотними добривами. Проведення агрохімічного аналізу ґрунту дає можливість якомога точніше розрахувати дози внесення добрив. Однак навесні кореневмісний шар ґрунту на полях озимих культур зазвичай збіднений на поживні речовини, особливо на азотовмісні сполуки, які легко вимиваються в глибші ґрунтові шари. Через це для забезпечення активного розвитку рослин навесні раннє підживлення рекомендовано проводити на більшості полів.    

   Перше підживлення озимини, називають регенераційне, проводять по мерзлоталому ґрунту за переходу температури понад 0°С, коли верхній ґрунтовий шар перезволожений. За таких умов добрива швидко розчиняються та поглинаються ґрунтовим вбирним комплексом. Особливо важливим це підживлення є для слаборозвинутих посівів.

 У фази весняного кущіння та початку виходу в трубку  проводять друге підживлення, спрямоване на формування високої продуктивності рослин. Внесення добрив у цей період сприяє кращому розвитку колоса, підвищенню продуктивної кущистості рослин.

   За ранньої вологої весни на посівах доза добрив не має перевищувати 30 кг/га за діючою речовиною, оскільки підвищені дози азоту можуть викликати вилягання рослин. На посівах сортів інтенсивного типу доза азоту може бути збільшена вдвічі.

   Третє підживлення проводять позакоренево, і припадає воно  в період від виходу прапорцевого листка до фази молочного стану зернівки. Найбільший вплив це підживлення має на якість зерна і найкраще реалізується на посівах сильних сортів пшениці.

  В цей самий період на посівах озимих культур проводять заходи захисту від бур’янів, хвороб та шкідників. Застосування добрив поєднується з внесенням засобів захисту рослин у баковій суміші, що значно підвищує економічну ефективність. Найчастіше для позакореневого підживлення використовують розчин карбаміду (сечовини), а також різні марки комплексних добрив, які  містять у собі як макро, так і мікроелементи. Ефективним є додавання в бакові суміші комплексних добрив із стимуляторами росту.

   Серед заходів захисту рослин надзвичайно важливим є боротьба з внутрішньостебловими шкідниками, злаковими мухами  та іншими шкідниками. Значне розповсюдження цих шкідників очікується і в 2020 році. За таких умов надзвичайно важливо вжити профілактичних заходів, обробити посіви перед масовим вильотом клопів системними інсектицидами, а також постійно вести спостереження за їхньою чисельністю на полях, щоб своєчасно обробити крайові смуги, а за необхідності  і всю площу поля.

 

 

Головний спеціаліст                                                 Івашко Дмитро Євгенович

відділу контролю у сфері

насінництва , розсадництва

та якості зерна

управління фітосанітарної безпеки

державний інспектор головного

управління Держпродспоживслужби в Київській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь