Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прес-реліз управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області

Дата: 26.10.2022 10:51
Кількість переглядів: 147

Допомога по вагітності та пологах від ФССУ зросла до майже 50 000 гривень

 

Близько 80 тисяч українок звернулись до Фонду соціального страхування України за допомогами по вагітності та пологах з початку року. ФССУ продовжує фінансувати декретні допомоги попри умови воєнного стану, неможливість окремих роботодавців опрацювати е-лікарняні своїх працівниць і навіть в разі виїзду застрахованої особи за кордон.

Також продовжує зростати сума виплат від Фонду – середній розмір декретної допомоги від ФССУ склав вже 49,5 тисячі гривень за підсумками серпня, це на 4,6 тисячі більше, ніж за той же місяць минулого року.

Нагадаємо, допомога по вагітності та пологах фінансується Фондом та виплачується застрахованій особі у повному обсязі одним платежем на підставі листка непрацездатності, який створюється з 30 тижня вагітності.

Її розмір обчислюється шляхом множення суми середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Зазвичай вона триває 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Однак у разі передчасних, багатоплідних пологів або виникнення ускладнень додатково до основного видається листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за кошти ФССУ.

Допомога по вагітності та пологах від Фонду компенсує 100% втраченої заробітної плати (доходу) незалежно від тривалості страхового стажу жінки.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Дата фінансування допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку за лікарняним працівниці. Слідкувати за станом фінансування декретних виплат застраховані особи можуть на телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

 

Українці провели на оплачуваній самоізоляції від COVID-19 вже 30 тисяч днів у 2022 році

Аби зупинити поширення COVID-19, Фонд соціального страхування України оплачує українцям період самоізоляції після контакту з хворим на коронавірусну хворобу. Така допомога від Фонду продовжує нараховуватись у період воєнного стану та фінансується у розмірі 50% середнього доходу та 100% – для медичних працівників.

Упродовж 2022 року застраховані особи провели на оплачуваній за кошти Фонду самоізоляції вже 30 тисяч днів – ФССУ нарахував для них понад 6 мільйонів гривень виплат, аби компенсувати втрачений за цей період заробіток.

Зверніть увагу, наразі спостерігається збільшення кількості випадків захворювання на коронавірусну хворобу – тож вакцинація та дотримання протиепідемічних заходів залишаються важливими навіть в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, ФССУ здійснює фінансування, починаючи з шостого дня, перші п’ять днів самоізоляції оплачуються роботодавцем. Для отримання виплати роботодавець працівника має оформити на підставі е-лікарняного заяву-розрахунок – саме від дати її подання залежить дата фінансування допомоги.

Слідкувати за станом фінансування лікарняних, у тому числі по самоізоляції від COVID-19, можна онлайн у телеграм-каналі: https://t.me/socialfund.

 

Передбачено виділення 352,8 млн грн допомоги для погашення 12 % заборгованості по лікарняним

У зв’язку із спадом економічної активності та зупинкою підприємств внаслідок воєнної агресії російської федерації, Фондом соціального страхування України недоотримано понад 5 мільярдів гривень надходжень від єдиного внеску, що стало причиною виникнення заборгованості з виплати лікарняних та декретних допомог застрахованим громадянам, яка станом на 01.10.2022 склала 2,9 мільярда гривень.

На жаль, після початку війни, у березні-вересні надходження до бюджету Фонду щомісяця не досягали не лише планових показників, але й показників 2021 року.

Водночас рішенням Уряду внесено зміни до бюджету Фонду на 2022 рік, де, зокрема, передбачено виділення коштів з державного бюджету для погашення заборгованості з виплати застрахованим особам матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності в сумі 352,8 мільйона гривень, що складає лише 12 % від розміру заборгованості, яка склалася.

Щойно кошти надійдуть на рахунок Фонду, вони будуть оперативно направлені на фінансування лікарняних, допомог по вагітності та пологах і на поховання, які містяться в заявах-розрахунках за близько 5 робочих днів із 57 днів, по яким накопичена заборгованість.

ФССУ зазначає, що внесені зміни не в повному обсязі враховують фактично наявні зміни в показниках дохідної і видаткової частин бюджету Фонду, а окремі з них потребують доопрацювання задля продовження забезпечення безперебійної робити системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та погашення заборгованості з виплати лікарняних та декретних допомог застрахованим громадянам.

 

 

З початку року медичними та соціальними послугами забезпечено 212 потерпілих

 

З початку року медичними та соціальними послугами управління забезпечило 212 потерпілих на загальну суму 6 038 654,74 гривні.

Відшкодовані витрати на лікування 26 потерпілих на суму 400 283,63 гривні. Крім того, 40 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та/або професійних захворювань забезпечено лікарськими засобами, виробами медичного призначення та гігієнічними виробами на суму 456 146,10 гривні, одного потерпілого забезпечено постільною та натільною білизною, постільними речами.

За звітний період забезпечено 29 потерпілих на загальну суму 556 952,48 гривні. Зокрема, трьох потерпілих забезпечено спеціальними засобами пересування, одного потерпілого – очним протезуванням.

Особам з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання профінансовані витрати на:

- спеціальний медичний догляд – 21 потерпілому виплачено 1 138 143,01 грн;

- постійний сторонній догляд – 73 потерпілим виплачено 2 031 777,44 грн;

- побутове обслуговування – 66 потерпілим виплачено 932 800,29 гривні.

Крім цього, 75 потерпілим виплачена компенсація витрат на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування осіб з інвалідністю.

Станом на 01 жовтня цього року відділеннями управління укладено 50 тристоронніх договорів щодо відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортного лікування потерпілих. За рахунок коштів Фонду відшкодовані витрати за надані соціальні послуги з лікування та реабілітаційної допомоги у відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм 132 застрахованим особам та членам їх сімей.

 

 

На Київщині понад 3,6 тис. потерпілих на виробництві

 

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області щомісячно здійснює страхові виплати потерпілим на виробництві (членам їх сімей), кількість яких станом на 01 жовтня 2022 року становить 3672 особи, з них: осіб з інвалідністю I групи – 76, II групи – 378 осіб, III групи – 1627 осіб, а також 1323 потерпілих, які мають відсоток втрати працездатності без групи інвалідності, та 268 осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі втрати годувальника. Їм виплачено 46,56 млн гривень.

У структурі страхових виплат основна частина припадає на щомісячні страхові виплати – 44,14 млн гривень.

Сума витрат на щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, склала 41,0 млн гривень.

Сума витрат на щомісячні страхові виплати особам, що мають на це право в разі втрати годувальника, склала 3,2 млн гривень.

Одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності призначена 9 потерпілим на суму 120,86 тис. гривень.

Сума одноразової допомоги утриманцям в разі смерті потерпілого склала 238,2 тис. гривень.

Одноразова допомога в разі смерті потерпілого на сім’ю була нарахована 6 сім’ям і склала 1191,0 тис. гривень.

Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення або встановлення інвалідності призначена 66 потерпілим на суму 872,07 млн гривень.

Продовжують отримувати страхові виплати 850 внутрішньо переміщених осіб. Із них з Донецької області – 486 осіб та 364 особи – з Луганської області.

 

 

За третій квартал витрати на всі види допомог склали 143,2 млн гривень

За оперативними даними витрати на всі види допомоги (тимчасова непрацездатність, вагітність та пологи, поховання) по Київській області за ІІІ квартал 2022 року склали 143,2 млн гривень. А саме:

- по тимчасовій непрацездатності – 86,61 млн грн (60,48% до всіх видів допомог);

- по вагітності та пологах – 56,17 млн грн (39,22% до всіх видів допомог);

- на поховання – 0,41 млн грн (0,29% до всіх видів допомог);

- по ізоляції від COVID-19 – 0,01 млн грн (0,01% до всіх видів допомог).

 

Затримка у фінансуванні лікарняних буде скорочена

Від початку війни, у березні-вересні, Фонд соціального страхування України недоотримав понад 5 мільярдів гривень частки ЄСВ відносно планових показників. Водночас, виплати лікарняних, декретних і страхових виплат не призупинялись Фондом ні на день та продовжують фінансуватись у повному обсязі. Однак перевищення потреби у видатках на страхові виплати і допомоги над фактичними доходами, на жаль, призвело до затримки фінансування матеріального забезпечення на близько 57 робочих днів.

Після прийнятого Урядом рішення щодо виділення 352,8 мільйона гривень для часткового погашення заборгованості, після надходження коштів на рахунок Фонду затримка скоротиться на близько 5 днів.

Чому затримується виплата лікарняних і декретних?

? Кошти, які в Україні йдуть на фінансування лікарняних і декретних допомог, є часткою від єдиного внеску (ЄСВ), який щомісяця сплачується роботодавцями за своїх працівників, а підприємцями, самозайнятими та фермерами за себе.

? При цьому ЄСВ, сплачене за військовослужбовців, поліцейських, працівників ДСНС та ін., не йде до бюджету ФССУ та не направляється на лікарняні, адже для наших захисників передбачено інші норми соціального захисту – зокрема, Фонд не фінансує для них допомогу по тимчасовій втраті працездатності, натомість за ними на час хвороби зберігається грошове забезпечення.

? Тож від суми зібраного ЄСВ (за виключенням ЄСВ, сплаченого за військових) до Фонду направляється 9,5727% – з цього складається бюджет ФССУ. Решта 90,4% ЄСВ, а також 100% ЄСВ, сплаченого за військових, йдуть до бюджетів Пенсійного фонду і Фонду на випадок безробіття.

? У міру сплати ЄСВ роботодавцями, частина цих коштів надходить на рахунок Фонду – і одразу направляється на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Чому планові показники доходів ФССУ від частки ЄСВ не виконуються?

? Першочергова причина недоотримання Фондом коштів від частки ЄСВ – російська агресія. Економічний спад призвів до суттєвого зменшення розміру відрахувань ЄСВ за найманих працівників (натомість ЄСВ за військовослужбовців сьогодні складає 30% від загальної суми ЄСВ проти 5,4% у лютому, однак сплачений за них внесок не відраховується до бюджету ФССУ).

? Планово, у березні-вересні на рахунок Фонду мало надійти 20,8 мільярда гривень частки від ЄСВ. Однак фактичні надходження склали лише 15,3 мільярда гривень.

? Після першого місяця війни, у березні 2022 року Фонд отримав 2,1 млрд грн доходів. При цьому потреба у видатках на лікарняні, декретні і страхові виплати (без врахування адмінвидатків) за березень склала 3 млрд грн. У квітні: 2,1 млрд грн доходів проти 2,6 млрд грн потреби у видатках, у травні: 2 млрд грн доходів проти 2,5 млрд грн потреби у видатках. У червні та липні доходи зросли до 2,4 і 2,3 млрд грн відповідно, однак надходження все ще не покривають необхідні видатки через накопичену заборгованість.

? Фонд соціального страхування України продовжує шукати шляхи стабілізації фінансового стану та робить все залежне, аби фінансувати лікарняні, декретні і страхові виплати якомога швидше.

Завантажити інфографіку у високій якості: https://drive.google.com/file/d/14xEqkjerm02PeGiJroH0W4Q_4FUYm29T/

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь