Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прес-реліз управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області

Дата: 26.09.2022 12:14
Кількість переглядів: 211

Фото без опису

Прес-реліз від 20.09.2022

 

Розмір допомоги від ФССУ за один день лікарняного зріс до 428 гривень

 

Попри воєнний стан допомога від Фонду соціального страхування України на час лікування продовжує зростати. За підсумками восьми місяців 2022 року за кожен день перебування на лікарняному ФССУ у середньому виплачує допомогу у розмірі 428,37 гривні – це на 15,9% більше, ніж за той же період минулого року. Про це повідомляє пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Усі види допомог виплачуються Фондом соціального страхування України у повному обсязі. 

Крім того, аби забезпечити виплати лікарняних попри чисельні складнощі проведення фінансування на тимчасово окуповані території, для українців, чиї роботодавці залишились в окупації, не виходять на зв’язок або не мають можливості гарантувати виплату працівникам отриманих від ФССУ коштів, фахівцями Фонду було напрацьовано механізм призначення виплат без залучення роботодавця. У таких випадках виплати призначаються застрахованій особі напряму – для цього необхідно звернутись у відділення Фонду за місцем обліку як ВПО або реєстрації.

Перелік усіх працюючих відділень Фонду, графік їх роботи та контакти за посиланням: https://bit.ly/3LaDkIw.

Нагадаємо, дата фінансування лікарняних і декретних допомог прямо залежить від дати прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець подає до ФССУ за лікарняним працівника. Слідкувати за станом фінансування можна у телеграм-каналі: https://t.me/socialfund (орієнтуйтесь на дату прийняття заяви від вашого роботодавця).

Фото без опису

Прес-реліз від 22.09.2022

 

За допомогами від ФССУ звернулись 1,75 млн людей – їм нараховано виплати на 10 млрд грн

 

Усі українські працівники мають право на компенсацію втраченого заробітку за час тимчасової втрати працездатності, догляду за хворими родичами, самоізоляції від COVID-19, на період відпустки по вагітності та пологах. У період війни цей страховий захист зберігається і продовжує забезпечуватись Фондом соціального страхування України.

Упродовж січня–серпня 2022 року за виплатами відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування звернулись понад 1,75 мільйона українців. Для них було нараховано матеріальне забезпечення (зокрема, лікарняні і декретні допомоги) на суму майже 10 мільярдів гривень.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Нагадаємо, попри воєнний стан розмір допомог від Фонду соціального страхування України продовжує зростати. Так, виплати від ФССУ за кожен день перебування на лікарняному зросли на 15,9% та сьогодні складають у середньому 428,37 гривні/день.

Слідкувати за станом оплати лікарняних можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.


Фото без опису

Прес-реліз від 23.09.2022

 

Чи проводити медогляд працівників під час воєнного стану?

 

Медичний огляд працівників – це обов’язкова законодавча умова, дотримання якої надає право роботодавцеві допустити працівників до виконання їх трудових обов’язків, а працівникам – виконувати свою роботу.

 

Під час воєнного стану медичні огляди працівників не скасовуються

Запровадження в Україні воєнного стану не спричинило змін у нормативно-правових актах або інших розпорядчих документах, які дали б роботодавцеві можливість переносити строк проведення медичного огляду працівників чи допускати до роботи працівника, який не пройшов медогляд!

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, ст. 169 Кодексу законів про працю України роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього і періодичних медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. За результатами періодичних медичних оглядів у разі потреби роботодавець повинен забезпечити проведення відповідних оздоровчих заходів. Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров’я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров’я працівника. Порядок проведення медичних оглядів визначається центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров’я.

Роботодавець має право в установленому законом порядку притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності, а також зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

За час проходження медичного огляду за працівниками зберігаються місце роботи і середній заробіток.

До 01 грудня поточного року необхідно скласти і погодити Акт визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду на наступний рік для узгодження в Головному управлінні Держпраці у Київській області. На підставі цього акта роботодавець складає протягом місяця у чотирьох примірниках поіменний список працівників, які підлягають періодичному медичному огляду, один з яких надсилає до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України. За результатами періодичного медичного огляду працівників протягом місяця після його закінчення складається заключний акт, один примірник якого надається до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України (пункт 2.17. Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 21.05.2007 № 246).

З 01 червня 2022 року втратили чинність попередні порядки проведення обов’язкових психіатричних і наркологічних оглядів, затверджені постановами МОЗ:

  • «Про обов’язковий профілактичний наркологічний огляд і порядок його проведення» від 06.11.1997 №1238;
  • «Про затвердження Порядку проведення обов’язкових попередніх та періодичних психіатричних оглядів і переліку медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби), що можуть становити безпосередню небезпеку для особи, яка провадить цю діяльність, або оточуючих» від 27.09.2000 №1465.

Наразі чинний Порядок проведення попередніх, періодичних та позачергових психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.04.2022 №651.

Метою проведення психіатричного огляду є встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров’я.

Роботодавець несе адміністративну відповідальність за несвоєчасність проходження працівниками обов’язкових медоглядів і за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язкових медоглядів, – штраф згідно із ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення (від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь