Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо спрощення регулювання трудових відносин

Дата: 12.09.2022 11:04
Кількість переглядів: 172

19.08.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого та середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність» від 19 липня 2022 року № 2434-ІX.

Законом внесено зміни до Кодексу законів про працю України та зокрема визначено, що:

спрощений режим регулювання трудових відносин (далі – спрощений режим) застосовується до трудових відносин, що виникають:

 

між працівником та роботодавцем, який є суб’єктом малого або середнього підприємництва відповідно до закону з середньою кількістю працівників за звітний період (календарний рік) не більше 250 осіб (згідно зі ст. 55 Господарського кодексу України до таких належать усі фізичні особи – підприємці та юридичні особи, у яких середня кількість осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 50 млн. євро, визначену за середньорічним курсом НБУ);

  • між роботодавцем та працівником, розмір заробітної плати якого за місяць становить понад вісім розмірів заробітної плати, встановленої законом (у 2022 році це 52000 грн. до 1 жовтня і 53600 з першого жовтня).

Спрощений режим може застосовуватись у відносинах між працівниками та роботодавцями виключно на добровільних засадах. Такий режим передбачає можливість встановлення індивідуальних умов праці працівника безпосередньо у трудовому договорі.

Вимоги щодо ведення документації з кадрових питань, прийняття локальних нормативних актів та організаційно-розпорядчої документації, в тому числі щодо режиму робочого часу та часу відпочинку, відпусток, а також інших документів з питань, що врегульовані трудовим договором, не поширюються на роботодавців, які застосовують спрощений режим.

Обов’язок щодо ведення обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, подання звітності стосовно персоналу до державних органів покладається на роботодавця.

В умовах спрощеного режиму та за умови, що не суперечать іншим положення Кодексу законів про працю, сторони трудового договору можуть з урахуванням положень глави ІІІ ст. 49 КЗпП на власний розсуд за взаємною згодою врегулювати свої відносини в частині виникнення і припинення трудових відносин, системи оплати праці, норм праці, розміру заробітної плати, надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, норм робочого часу та відпочинку з додержанням нормальної тривалості робочого часу на тиждень, тривалості щотижневого безперервного відпочинку та інших прав і гарантій.

Спрощений режим не може бути застосований юридичними установами публічного права.

Норми ЗУ 2434 діятимуть тільки у період воєнного стану, а після його завершення потрібно буде повернутися до загальних норм трудового законодавства.

Детальніше із зазначеним Законом можна ознайомитись за посиланням:

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2434-20#text

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь