Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Якість посівного матеріалу

Дата: 04.08.2022 10:20
Кількість переглядів: 281

   Якість посівного матеріалу - один із найважливіших факторів у вирощуванні сільськогосподарських культур. Для отримання насіння високої посівної якості необхідно пройти складний технологічний шлях. Адже слід не лише зберегти  закладений селекціонерами потенціал, а й реалізувати його у посівах.

Важливими заходами сортової агротехніки є правильний вибір попередників і доз мінеральних добрив. Насіннєві посіви слід розміщувати в спеціальних насінницьких сівозмінах. При їх запровадженні потрібно керуватися загальними агробіологічними й економічними вимогами до попередників. Насіннєві посіви слід розміщувати після кращих попередників на добре підживлених ґрунтах. Особливого значення сівозміна набуває при запобіганні можливому засміченню насіння одних культур іншими, ураженню хворобами та шкідниками. Слід також враховувати потребу просторової ізоляції для перехреснозапильних культур.

 Підживлення насінницьких посівів - один з найвпливовіших факторів при формуванні урожайних якостей насіння. Застосування органічних добрив у насінницьких сівозмінах підвищує врожайність біологічно повноцінного насіння в усіх ґрунтово - кліматичних зонах.

 Загальним принципом при використанні мінеральних добрив під час вирощування насіння з відмінними врожайними якостями в усіх зонах України є збалансованість елементів живлення. Тобто перевага надається застосуванню повного (NPK) мінерального добрива. При вирощуванні насіння слід використовувати тільки розрахункові дози добрив на заплановану урожайність. При цьому  потрібно враховувати вміст елементів живлення в ґрунті, винесення кожного з них культурою на одиницю врожаю, коефіцієнт використання їх з ґрунту і добрив.

Однією з важливих умов вирощування не тільки високого врожаю, а й біологічно повноцінного насіння з добрими врожайними властивостями і високими посівними якостями є норми висівання насіння.

Догляд за насіннєвими посівами включає систему заходів, спрямованих на створення оптимальних умов росту і розвитку рослин та формування високоякісного насіння.

Головною вимогою до агротехнічних заходів догляду за посівами є проведення їх в оптимальні строки і виконання на високому агротехнічному рівні. При забезпеченні високої сортової чистоти на насіннєвих посівах  далеко не останню роль відіграє проведення видового і сортового прополювання. 

Строки і способи збирання насіннєвих посівів залежать від природнокліматичних умов зони, біологічних особливостей сорту і стану посіву на початок збирання. Збирання насіннєвих посівів потрібно проводити в стислі строки.  Крім того слід передбачити шляхи засмічення одних культур і сортів іншими. Тому перед обмолотом комбайном іншої культури один - два перших бункери  зібраного насіння використовують на товарні цілі. На току зернову масу, що надходить з поля, розміщують так, щоб запобігти її змішуванню.

 Після  приймання насіннєвого матеріалу  слід розпочати післязбиральну обробку насіння, яка включає такі етапи: сушіння, очищення і сортування, калібрування та протруєння, фасування в промарковану тару і підготовку до тривалого зберігання.

 

 При виконанні цих операцій слід суворо дотримувати заходів щодо запобігання механічному засміченню насіння та постійно здійснювати внутрішньогосподарський контроль.

 Як бачимо, виростити насіння  і довести його до відповідних посівних кондицій доволі не просто. Необхідний потенціал насінню дає генетика, а решту забезпечує кропітка, наполеглива праця, яка при безумовному дотриманні технології виробництва на етапах вирощування, збирання і післязбиральної обробки насіння дасть можливість виростити багатий врожай і отримати значні прибутки.

Головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фіто санітарної  безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління  Держпродспоживслужби , державний інспектор – Івашко Дмитро Євгенович


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь