Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно!!! БОТУЛІЗМ!!!

Дата: 16.06.2022 15:25
Кількість переглядів: 384

   Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби повідомляє, що в Київській області почастішали випадки тяжких захворювань на ботулізм.

   Два випадки отруєння з підозрою на ботулізм зафіксували на Київщині. Обидва випадки зафіксовані у Фастівському районі. Це смт. Чабани та с. Тарасівка. Люди госпіталізовані в інфекційне відділення Боярської лікарні в середньому ступені тяжкості. Отруєння сталося внаслідок вживання в’яленої риби. Постраждалі придбали рибу у невеликому магазині та у місці стихійної торгівлі. На даний момент Держпродспоживслужба Київської області проводить розслідування.

   Найчастіше причиною захворювання є вживання в’яленої риби, необачно придбаної постраждалими на стихійних ринках або у місцях стихійної торгівлі. За таких обставин, що значно ускладнюють проведення розслідування причин захворювання, походження риби та продавця практично неможливо встановити. То що ж кожному з нас треба знати, щоб не накликати біду на себе та своїх близьких?

   Ботулізм – важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання, уражається насамперед нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Винуватець виникнення ботулізму – токсин, що виробляється клостридіями. Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед яких і домашні заготовки тривалого зберігання (консерви) – їжа, яку більшість з нас вважає найбезпечнішою. Ми зібрали кілька порад від фахівців, які здатні урятувати життя.

Продукти, які можуть бути джерелом збудника

Ось найнебезпечніші з погляду ботулізму продукти:

• мариновані гриби,

• ковбасні вироби, призначені для тривалого зберігання і приготовані без дотримання ГОСТів (сирокопчені в банках),

• в’ялена риба,

• м'ясні і рибні консерви, особливо власного приготування,

• тушонка, паштети,

• овочева і фруктова консервація.

Спори клостридій проростають в бактерії, які активно виділяють токсини за відсутності кисню (в умовах закритої банки або оболонки), тобто мариновані гриби і овочі можуть стати причиною інфекції, а от квашені можуть їх не містити.

Чи можна помітити збудників у продуктах?

На око визначити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти можуть містити спори збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування. Якщо спори клостридій все-таки потрапили в м'ясні консерви або інші домашні заготовки, то в домашніх умовах їх знищити неможливо – ботулотоксин буде накопичуватися в закритій консервній банці при зберіганні в теплі.

Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо ви погано промили їх від землі. Якщо банка здулася, її обов'язково потрібно викинути. Причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин і безпечно пообідати.

Також існує поняття "гніздовий ботулізм", коли частина продукту може бути заражена, а частина – ні. З трьох осіб, що з'їли кільце ковбаси, ботулізмом може захворіти лише одна. При цьому у разі підтвердження у хворого ботулізму, звернутися за медичною допомогою інші двоє повинні обов'язково навіть при відсутності скарг.

Перші ознаки

У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються на 2-3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 днів. Якщо ж симптоми ботулізму з'являються через 4-8 годин, це пов'язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої форми хвороби.

До ранніх ознак ботулізму належать сухість у роті, різка зміна гостроти зору (наприклад, короткозора людина починає бачити вдалину), двоїння предметів, слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, блювота, здуття живота, порушення травлення.

У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:

• м'язова слабкість, параліч,

• порушення дихання ( часте і поверхневе),

• прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску,

• порушення мови, ковтання,

• порушення міміки, викликане ураженням лицевого нерва,

• затримка сечовипускання.

Лікування

Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У першу чергу проводять промивання шлунка і кишечника, активно використовують сорбенти.

Якщо у вас з'явилися описані симптоми отруєння, і при цьому ви за останні дні вживали сумнівні продукти тривалого зберігання, терміново зверніться до лікаря!

Білоцерківський відділ

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь