Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно!!! БОТУЛІЗМ!!!

Дата: 16.06.2022 15:25
Кількість переглядів: 366

   Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби повідомляє, що в Київській області почастішали випадки тяжких захворювань на ботулізм.

   Два випадки отруєння з підозрою на ботулізм зафіксували на Київщині. Обидва випадки зафіксовані у Фастівському районі. Це смт. Чабани та с. Тарасівка. Люди госпіталізовані в інфекційне відділення Боярської лікарні в середньому ступені тяжкості. Отруєння сталося внаслідок вживання в’яленої риби. Постраждалі придбали рибу у невеликому магазині та у місці стихійної торгівлі. На даний момент Держпродспоживслужба Київської області проводить розслідування.

   Найчастіше причиною захворювання є вживання в’яленої риби, необачно придбаної постраждалими на стихійних ринках або у місцях стихійної торгівлі. За таких обставин, що значно ускладнюють проведення розслідування причин захворювання, походження риби та продавця практично неможливо встановити. То що ж кожному з нас треба знати, щоб не накликати біду на себе та своїх близьких?

   Ботулізм – важке і небезпечне токсико-інфекційне захворювання, уражається насамперед нервова система аж до м'язового і дихального паралічу. Винуватець виникнення ботулізму – токсин, що виробляється клостридіями. Джерелом зараження ботулізмом є продукти харчування (в які потрапили спори клостридій), серед яких і домашні заготовки тривалого зберігання (консерви) – їжа, яку більшість з нас вважає найбезпечнішою. Ми зібрали кілька порад від фахівців, які здатні урятувати життя.

Продукти, які можуть бути джерелом збудника

Ось найнебезпечніші з погляду ботулізму продукти:

• мариновані гриби,

• ковбасні вироби, призначені для тривалого зберігання і приготовані без дотримання ГОСТів (сирокопчені в банках),

• в’ялена риба,

• м'ясні і рибні консерви, особливо власного приготування,

• тушонка, паштети,

• овочева і фруктова консервація.

Спори клостридій проростають в бактерії, які активно виділяють токсини за відсутності кисню (в умовах закритої банки або оболонки), тобто мариновані гриби і овочі можуть стати причиною інфекції, а от квашені можуть їх не містити.

Чи можна помітити збудників у продуктах?

На око визначити небезпечний з точки зору ботулізму продукт неможливо. Практично всі харчові продукти можуть містити спори збудників ботулізму. Щоб вони були знищені, м'ясо або риба повинні пройти спеціальну обробку. У промисловому виробництві це питання успішно вирішується. На домашній кухні дуже складно досягти ідеальних умов приготування. Якщо спори клостридій все-таки потрапили в м'ясні консерви або інші домашні заготовки, то в домашніх умовах їх знищити неможливо – ботулотоксин буде накопичуватися в закритій консервній банці при зберіганні в теплі.

Захворіти можна і від консервованих овочів, якщо ви погано промили їх від землі. Якщо банка здулася, її обов'язково потрібно викинути. Причому повторна обробка продукту не гарантує, що вдасться зруйнувати токсин і безпечно пообідати.

Також існує поняття "гніздовий ботулізм", коли частина продукту може бути заражена, а частина – ні. З трьох осіб, що з'їли кільце ковбаси, ботулізмом може захворіти лише одна. При цьому у разі підтвердження у хворого ботулізму, звернутися за медичною допомогою інші двоє повинні обов'язково навіть при відсутності скарг.

Перші ознаки

У більшості випадків ознаки ботулізму з'являються на 2-3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 днів. Якщо ж симптоми ботулізму з'являються через 4-8 годин, це пов'язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої форми хвороби.

До ранніх ознак ботулізму належать сухість у роті, різка зміна гостроти зору (наприклад, короткозора людина починає бачити вдалину), двоїння предметів, слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, блювота, здуття живота, порушення травлення.

У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:

• м'язова слабкість, параліч,

• порушення дихання ( часте і поверхневе),

• прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску,

• порушення мови, ковтання,

• порушення міміки, викликане ураженням лицевого нерва,

• затримка сечовипускання.

Лікування

Людину з підозрою на ботулізм потрібно терміново госпіталізувати. У першу чергу проводять промивання шлунка і кишечника, активно використовують сорбенти.

Якщо у вас з'явилися описані симптоми отруєння, і при цьому ви за останні дні вживали сумнівні продукти тривалого зберігання, терміново зверніться до лікаря!

Білоцерківський відділ

Головного управління Держпродспоживслужби

в Київській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь