Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Діяльність Білоцерківської окружної прокуратури

Дата: 08.09.2021 11:06
Кількість переглядів: 542

Діяльність Білоцерківської окружної прокуратури  на напрямку протидії корупції упродовж І півріччя 2021 року

 

         У зв’язку зі змінами в законодавстві, прийнятими ще у 2016 році, з вересня згаданого року органи прокуратури не складають протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, однак продовжують бути органом, уповноваженим здійснювати заходи щодо протидії цьому негативному явищу.

         Так, упродовж першого півріччя 2021 року прокурорами окружної прокуратури забезпечено участь в судах у 29 справах про корупційні правопорушення. За результатами розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, судами постановлено рішення у 29 справах, з яких до відповідальності притягнуто 24 правопорушника.

         За результатами опрацювання баз даних державних органів, державних реєстрів, інтернет-ресурсів та інших ЗМІ за вказаний період окружною прокуратурою загалом виявлено 256 фактів порушень вимог Закону України «Про запобігання корупції», які в більшості стосуються прийняття рішень про преміювання посадовими особами себе особисто в той час, коли на них поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», в умовах реального конфлікту інтересів, а також порушень вимог фінансового контролю, які передбачені вказаним законом.

         До органів державної влади та місцевого самоврядування в порядку ч. 3 ст. 65-1 Закону України «Про запобігання корупції» з метою встановлення причин і умов, що сприяли порушенню вимог Закону до органів місцевого самоврядування, органів державної влади та інших суб’єктів, на які поширюються вимоги Закону внесено 9 подань.

 

Білоцерківською окружною прокуратурою здійснюється нагляд з питань  додержання прав неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом

 

 

Під час здійснення нагляду Білоцерківською окружною прокуратурою на вказаному напрямку за 6 місяців 2021 року скеровано до суду 22 кримінальних провадження щодо 28 неповнолітніх, з них 4 клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру. Кримінальні правопорушення вчинені неповнолітніми в переважній більшості є правопорушеннями проти власності – 16; проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 3; проти життя та здоров’я – 4; незаконне придбання, зберігання наркотичних речовин – 1.

Крім того, упродовж поточного періоду 2021 року зросла кількість вчинених кримінальних правопорушень, потерпілими в яких є неповнолітні (з 28 до 68), зокрема дорожньо-транспортних пригод, учасниками яких, в тому числі і потерпілими, є неповнолітні, які керували транспортними засобами – мопедами.

Лише в червні 2021 року таких випадків зафіксовано 3 (м. Біла Церква).

З цього приводу окружною прокуратурою у червні цього року організовано та проведено спільну нараду керівників правоохоронних органів та інших державних органів Білоцерківського району з питань попередження правопорушень серед дітей, протидії злочинності у молодіжному середовищі, додержання прав неповнолітніх, які вступили у конфлікт із законом, на якій розроблені конкретні спільні заходи щодо їх вирішення.

 

 

Здійснення Білоцерківською окружною прокуратурою нагляду за додержанням законів органами, які проводять досудове розслідування та підтримання публічного обвинувачення, упродовж І півріччя 2021 року

 

 

Повністю усвідомлюючи, що суспільство очікує від реформованої інституції реальних і дієвих результатів, кожен прокурор щоденно виконуючи свої обов’язки, сприяє утвердженню верховенству права, як одного з основних критеріїв демократичної Держави, законності та правопорядку.

         Так, упродовж 6 місяців 2021 року прокурорами скасовано 130 незаконних постанов слідчих (дізнавачів) про закриття кримінальних проваджень. Надано 383 письмових вказівки. За процесуального керівництва прокурорів окружної прокуратури до суду скеровано 543 обвинувальних акта, а це практично 100 обвинувальних актів кожен місяць.

         За наслідками розгляду кримінальних проваджень, публічне обвинувачення в яких підтримували прокурори Білоцерківської окружної прокуратури, судом винесено 253 обвинувальних вироки.

         То ж навіть із цієї кількості вироків, ми бачимо, що прокурори, спільно з суддями, в результаті тривалих і далеко не простих процесах, все ж таки забезпечують настання невідворотності покарання для кожного із злочинців.

         Прикладами такої роботи є вирок Білоцерківського міськрайонного суду, яким за результатами 4 років безперервних процесів та принципової позиції прокурора, засуджено за вчинення злочинів, передбачених  ч. 2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження), ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України до 8 років 9 місяців жителя м. Біла Церква, який на ґрунті ревнощів, насильно, в багажнику автомобіля вивіз потерпілого за межі міста, де молотком наніс потерпілому тілесні ушкодження, від яких останній помер в лікарні.

         Також, більше двох років наполегливо відстоювалась в Білоцерківському міськрайонному суді принципова позиція прокурора по обвинуваченню громадянина Р., який обвинувачувався у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 122 (умисне тяжке тілесне ушкодження), ч. 1 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством),  ч. 1 ст. 186 (грабіж) КК України та в результаті чого, обвинуваченого засуджено до 5 років позбавлення волі.

         Останній є жителем Білої Церкви, який, упродовж 2 годин 15 хвилин, катував свою співмешканку, приставляв кухонний ніж до горла, погрожуючи вбивством та наносив численні тілесні побої, в тому числі і за допомогою металевого ключа для відкриття важелю труб.

         Хотілося б звернути увагу і на той факт, що лише за 3 місяці роботи Білоцерківської окружної прокуратури до суду скеровано 4 обвинувальних акта за результатами досудового розслідування кримінальних правопорушень  проти довкілля, 2 у сфері земельних відносин та 10 – про корупційні правопорушення.

         Для прикладу, Тетіївським відділом Білоцерківської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт по обвинуваченню громадянки Л.  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 (шахрайство) КК України, яка шляхом обману заволоділа коштами Київського обласного фонду підтримки індивідуального будівництва на селі, чим завдала 580 000 тис. грн. збитків бюджету, який виділений на програму «Власний дім».

         Ставищенським відділом Білоцерківської окружної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт по обвинуваченню ще одного мешканця Білоцерківщини у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу), який за допомогою найманих осіб, у лісосмузі, розташованій в адміністративних межах с. Красилівка Ставищенського району Київської області, здійснив незаконну порубку дерев, чим спричинив шкоду охоронюваному навколишньому середовищу, яка оцінена в 711 000 тис. грн.

         Рівень роботи також можна прослідкувати і в наступних показниках роботи.

         Так, упродовж 6 місяців 2021 року прокурорами Білоцерківської окружної прокуратури внесено 20 апеляційних скарг на вироки місцевих судів та 11 апеляційних скарг на ухвали суду першої інстанції. Судом апеляційної інстанції розглянуто 16 таких скарг, з яких - 15 задоволено та в задоволенні лише 1 відмовлено. В той же час, з 25 розглянутих апеляційних скарг інших учасників лише 3 задоволено, в задоволенні решти 22 відмовлено.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь