Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прес-реліз управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області

Дата: 28.04.2021 15:40
Кількість переглядів: 332

Прес-реліз від 28.04.2021 р.

 

28 квітня – День охорони праці

 

Збереження життя, здоров’я й працездатності громадян у процесі їх трудової діяльності - важливе завдання управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області. Саме тому питання належної організації на підприємствах, в установах, організаціях системи управління охороною праці та дотримання роботодавцями й працівниками законодавства з охорони праці є пріоритетним.

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці.

«Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи безпека та здоров’я на роботі» – такий девіз Дня охорони праці 2021 року.

Нинішній рік, як і попередній, позначені великою кількістю гострих професійних захворювань, зумовлених випадками інфікування медичних та інших працівників на COVID-19, роботи яких пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб (коронавірусом SARS-CoV-2).

У першому кварталі 2021 року зареєстровано 344 таких випадки серед медичних працівників закладів охорони здоров’я Київщини, з яких 6 – зі смертельним наслідком, що складає 89,6% від загальної кількості всіх нещасних випадків.

У порівнянні з І кварталом попереднього року кількість страхових випадків збільшилась майже у 8 разів (з 44 до 384), а зі смертельним наслідком збільшилась майже втричі (з 3 до 8).

Статистичні дані засвідчують, що випадки травматизму на виробництві відбуваються саме тоді, коли роботодавець не приділяє уваги питанням безпеки на робочих місцях, працівники нехтують елементарними правилами виконання робіт, не знають своїх обов’язків, що закріплені у інструкціях з охорони праці.

Актуальним завданням у сфері охорони праці та промислової безпеки є управління ризиками виникнення нещасних випадків, аварій на виробництві та профілактика, які є обов’язковими складовими системи управління охороною праці на підприємстві.

Через пандемію коронавірусу (COVID-19), яка охопила весь світ, у нас змінилося не тільки саме життя, але змін зазнала і професійна діяльність. Особливо вплинула пандемія на працю медичних працівників, які безпосередньо надають медичну допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19, контактують з пацієнтами під час їх прийому, не знаючи, чи є вони носіями такої інфекції. Це призвело до значної захворюваності медичних працівників на COVID-19.

Роботодавці є відповідальними за створення безпечних та здорових умов праці на підприємствах, в тому числі за розроблення конкретних заходів щодо попередження випадків захворювання внаслідок COVID-19. Серед основних рекомендацій, яких необхідно дотримуватися, є: носіння масок, дотримання соціальної дистанції щонайменше в один метр, уникнення великих скупчень людей та регулярне використання антисептиків.

Загальними заходами на підприємствах можуть бути: скорочення фізичних контактів між працівниками, дотримання необхідної дистанції, запровадження позмінної чи дистанційної роботи, ефективність вентиляції робочих приміщень, забезпечення чистоти і гігієни приміщень, організація необхідних умов для миття рук і дезінфекції. У необхідних випадках роботодавець має забезпечити безкоштовне надання працівникам засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) та їх використання на робочих місцях. Заходи безпеки та гігієни праці – індивідуальні для кожного підприємства і повинні розроблятися на основі оцінки ризику.

Закладам охорони здоров’я необхідно застосовувати профілактичні заходи, щоб запобігти інфікуванню медичних працівників: дотримання правил інфекційного контролю та використання засобів індивідуального захисту.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області звертається до роботодавців Київщини щодо створення на підприємствах безпечних та нешкідливих умов праці, дотримання санітарних норм та правил у виробничому процесі, забезпечення працівників спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту, мийними та знешкоджувальними засобами. Водночас закликаємо всіх долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні, забезпечити широку інформаційну кампанію задля захисту та збереження життя і здоров’я працівників.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь