Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, вірусний гепатит А!

Дата: 03.04.2020 11:47
Кількість переглядів: 724

              Вірусний гепатит А часто називають хворобою Боткіна, або ж вірусним гепатитом А. Це гостре інфекційне захворювання. Хвороба   відома  також як жовтяниця, адже одним із її проявів може бути пожовтіння рогівки очей. Гепатит А найчастіше вражає  дітей від п’яти до п’ятнадцяти років та викликається  вірусом,  який циклічно циркулює в природі. Він вражає печінку – орган, де відбуваються  важливі біохімічні процеси, зокрема вуглеводний, білковий та жировий. Виникає захворювання, коли кал хворої людини потрапив через ротову порожнину до кишечника здорової. Відбувається це через попадання фекалій у питну воду, місця плавання, харчові продукти, на руки, іграшки, жувальні гумки, білизну тощо. Можливе перенесення вірусу і мухами. Це типова хвороба брудних рук.

              Проявляється хвороба не відразу, від зараження до перших проявів минає від 7 до 35 днів. Починається захворювання раптово. Підвищується температура тіла до 38–39 градусів, з’являється головний біль, нудота, блювота, загальна слабкість, важкість  у правому підребер’ї,  пронос чи запор. Наприкінці тижня сеча набуває кольору пива, а кал – білої глини, жовтіють склери очей, а потім шкіра обличчя, тулуба, рук і ніг. У зв’язку з особливостями хвороби та зниженням імунітету, типовими є безсимптомні форми хвороби, які залишаються нерозпізнаними, частіше приводять до ускладнень і можуть бути небезпечними для оточуючих. Заразним хворий стає уже за 1 – 2 тижні до початку захворювання, перестає бути небезпечним – через 3 дні після появи жовтяниці. тому при перших ознаках захворювання необхідно відразу звернутися до лікаря для своєчасної ізоляції чи госпіталізації і лікування.  Хворі стають вразливими, діти втрачають інтерес до ігор.   Хвороба в основному перебігає у легкій формі, але також може бути у  видозмінених формах, маскуватися під гострі респіраторні інфекції. Через це лікарі не відразу можуть встановити діагноз, а хворі не відразу звертаються за  медичною  допомогою, що в свою чергу  може спричинити масові захворювання дітей, які контактують із хворим, не знаючи про його недугу. 

              Причиною виникнення вірусного гепатиту А є:

- споживання неякісної води (водопровідної, криничної, із невідомих джерел), які забруднені каналізаційними стоками;  

- споживання забруднених харчових продуктів;

-  контакт із хворим на вірусний гепатит А через предмети побуту чи брудні руки. 
 

Як вберегтися від цієї недуги та на що потрібно звернути увагу?

              Щоб попередити гепатит А бажано вживати високоякісну воду,  насамперед рекомендовано пити тільки кип’ячену воду. Вірус миттєво гине за температури 100 градусів.

         Обов’язково вживати тільки термічно оброблені продукти. Зелень, овочі, фрукти обдавати окропом. Продукти, які не піддаються термічній обробці, треба ретельно оберігати від забруднення. Слід дотримуватися найпростіших елементарних правил особистої гігієни. Дітей змалечку потрібно навчати   дотриманню правил особистої гігієни:  мити руки з дворазовим намилюванням перед приготуванням і вживанням їжі та після відвідин місць загального користування,  не користуватися загальним рушником, носовичком, посудом, тощо.

              Не вдавайтеся до самолікування! При появі перших ознак хвороби потрібно терміново  звернутися  до  лікаря!

Білоцерківське міськрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь