Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

29 січня – День пам’яті полеглих у бою під Крутами

Дата: 29.01.2020 16:43
Кількість переглядів: 505

        Сьогодні ми вшановуємо пам’ять молодих воїнів, загиблих в бою під Крутами  29 січня 1918 року.  Ще зовсім молоді, безвусі , без військового досвіду юнаки постали проти цілої армії Муравйова. Під синьо-жовтим прапором , співаючи український гімн, вони три дні мужньо боролися. За свідченням учасників подій, ймовірно вбито було близько 300 осіб з українського боку. 29 січня 1991 року в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший громадський мітинг.  На початку  2012 року  на місці дерев’яного хреста на Аскольдовій могилі  було встановлено справжній пам’ятник:  виготовлений із дорогого каменя «козацький хрест», у центрі якого висічений тризуб, під яким символічна цитата із святого Євангелія: «Найбільша  любов – життя покласти за друзів». 

До Дня вшанування Героїв Крут  у  закладах  освіти  та культури  Узинської міської ОТГ відбулися тематичні заходи, які спрямовані на виховання патріотизму у підростаючого покоління. В Узинській міській бібліотеці для дітей провели історичні читання «Крути – трагедія і гідність України». У читальній залі оформлено тематичну викладку літератури  «Пам’ятай героїв Крут». Бібліотекар розповіла дітям про трагедію під Крутами, де в нерівному бою з більшовицьким військом полягли за незалежність України 300 молодих патріотів-студентів Київського університету та учнів Кирило-Мефодіївського  братства та зачитала спогади учасників цього бою . Хвилиною мовчання діти вшанували пам’ять героїв.  Працівники будинку культури та бібліотеки села  Олійникова Слобода провели годину пам’яті  «У вінок пам’яті Крут».  У бібліотеці оформлено тематичну виставку книг «Пам’ятаємо про Крути», підготовлено  матеріали з періодичних видань про подвиг Героїв Крут. Директор Будинку культури та бібліотекар підготували цікаву розповідь про історичні події та наголосили на важливості теми захисту держави, необхідності подальшого зміцнення й розбудови Збройних Сил  України, проведено паралелі між подіями 1918 року та сьогоденням, коли Україна знову змушена виборювати та захищати свою незалежність. У бібліотеках с Тарасівка, с Красне  для читачів оформлено книжкові виставки: «Їх було триста», «Пам’яті героїв Крут»;  історичні години  відбулися у закладах культури с. Іванівка  «Біль нашої пам’яті»,  с. Сухоліси  «Волі народної дзвін», с. Чепиліївка «І на Аскольдовій могилі яблуневий цвіт», с. Мала Антонівка «Їх тут триста, як скло, товариства лягло», с. Михайлівка «Юні оборонці Батьківщини». Організатори заходів підготували історичні довідки та спогади, говорили про героїзм та відданість  Українській державі й національній ідеї, про необхідність згуртованості народу України.

Цей День назавжди залишиться світлим у нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни.

  Схилімо ж голови у скорботі за тими, хто віддав життя за незалежність України і за свій народ. Слава Україні!

    Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь