Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Російські спецслужби вербують українських підлітків для диверсій, — кіберполіція

Дата: 02.07.2024 16:17
Кількість переглядів: 88

Підлітків вкотре застерігають бути обачними з незнайомцями в інтернеті та не ділитися з ними особистою інформацією.

Кіберполіція попереджає про небезпеку вербування підлітків російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема підпалів автомобілів українських військовослужбовців. Про це повідомляє Національна поліція України.

«Поліцейські разом з колегами з інших правоохоронних органів встановлюють виконавців і замовників таких злочинів. Так, у червні поліцейські спільно з СБУ викрили схему російських спецслужб з вербування підлітків для вчинення диверсій. Юнаків віком від 13 до 18 років, яких Росія втягнула в злочинну діяльність, затримано. Тепер їм загрожує покарання до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення», — ідеться в повідомленні.

Зокрема, у Миколаївській області працівники поліції затримали двох підлітків віком 16 та 17 років, які, спокусившись на легкий заробіток в інтернеті, облили легкозаймистою рідиною і підпалили дві автівки військовослужбовців в Одеській області.

Замовник цих підпалів перебуває за кордоном. За рішенням суду хлопцям обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Ще одним прикладом є затримання чотирьох жителів Дніпропетровської області віком від 17 до 21 року, які підпалили військовий мікроавтобус у Дніпрі. Вони також діяли за завданням спецслужб РФ, спокусившись на грошову винагороду.

У Нацполіції рекомендують батькам інформувати підлітків про небезпеку вербування та наслідки скоєння злочинів. Також батькам слід стежити за онлайн-активністю і колом інтернет-знайомств дітей та контролювати дотримання комендантської години.

Підлітків вкотре застерігають бути обачними з незнайомцями в інтернеті та не ділитися з ними особистою інформацією.

Також підліткам варто розповідати дорослим про нові онлайн-знайомства, використовувати офіційні ресурси для отримання і перевірки інформації та уникати відвідування сайтів із сумнівним змістом.

У разі отримання інформації про вербування необхідно повідомити поліцію за номером 102 або заповнити форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

Як підкреслили в Нацполіції, зазначені злочини можуть бути кваліфіковані відповідно до низки статей Кримінального кодексу України, за які передбачені суворі покарання, навіть довічне позбавлення волі.

Зокрема злочини, вчинені за ст. 111 ККУ (державна зрада), караються позбавленням волі на 15 років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.

За ст. 113 ККУ (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану) передбачене позбавлення волі на 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна.

Відповідно до ч. 2 ст. 194 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна), можна отримати до 10 років позбавлення волі.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь