Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Стосовно порядку отримання військовозобов’язаними відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період

Дата: 27.06.2024 12:50
Кількість переглядів: 334

Відповідно до частини п’ятої статті 22 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” Кабінет Міністрів України постановою від 16.05.2024 № 560 затвердив «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період». Ця постанова набрала чинності одночасно із Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, але не раніше дня її опублікування, тобто 18.05.2024.

Відповідно до пунктів 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

  1. зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

  2. які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

  3. члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я). У разі відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення норма цього пункту поширюється на членів сім’ї третього ступеня споріднення особи з інвалідністю I або II групи;

В Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 визначений перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації .

Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за вищезазначеними особами, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, повинні звернутися до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі. До заяви повинні долучити письмову заяву особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, інформацію про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

Районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки здійснює перевірку перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинних зв’язків військовозобов’язаного та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших осіб, зареєстрованих/задекларованих за адресою місця проживання особи, яка потребує догляду. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), повинен звернутися із заявою на ім’я керівника виконавчого органу міської ради за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), утворена рішенням керівника виконавчого органу міської  ради за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного. За результатами роботи комісія з врахуванням наданих районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки матеріалів  складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), який надається військовозобов’язаним до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки  для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

Також пунктом 17 Порядку передбачено, що керівники органів охорони державного кордону (крім авіаційної частини) або його структурних підрозділів з набранням чинності Указом Президента України про оголошення (продовження) мобілізації та / або з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації відповідного голови (начальника) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації) відмовляють у перетині державного кордону (на виїзд з України) на пунктах пропуску через державний кордон України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років:

  • у разі відсутності у таких осіб військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі);

  • якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться відомості про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію.

Порядок дій для оформлення відстрочки від мобілізації:

  1. Зібрати необхідні документи:

  • Заява про відстрочку від мобілізації.

  • Медична довідка від лікаря або медичної комісії про стан здоров'я родича, що підтверджує необхідність постійного догляду.

  • Документи, що підтверджують родинні зв'язки (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо).

  • Довідка про склад сім'ї та довідка про місце проживання, що підтверджують спільне проживання з родичем, за яким здійснюється догляд.

  1. Заповнити заяву:

  • Вказати повні ім'я, прізвище, по батькові, дату народження та місце проживання.

  • Вказати дані про родича (ПІБ, дата народження, ступінь родинних зв'язків).

  • Описати причину, чому ви не можете бути мобілізовані, з деталями про стан здоров'я родича.

  • Зазначити підставу для надання відстрочки з посиланням на Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Постанову Кабінету Міністрів № 560 від 16 травня 2024 року.

  1. Подати документи:

  • Зверніться до місцевого РТЦК та СП або іншого компетентного органу.

  • Подавайте заяву разом з усіма необхідними документами.

  • Забезпечте наявність копій всіх документів, які залишаться у РТЦК та СП.

  1. Отримати рішення:

  • Після подання документів, ваш запит буде розглянуто компетентними органами.

  • У разі позитивного рішення вам буде видано відповідний документ, що підтверджує відстрочку від мобілізації на підставі догляду за хворим або непрацездатним членом сім’ї.

 

Процедура оформлення документів для відстрочки від мобілізації у зв'язку з доглядом за хворим або непрацездатним членом сім’ї

 

  1. Збір необхідних документів

  2. Медична довідка:

  • Отримайте довідку від лікаря або медичної комісії, яка підтверджує стан здоров'я члена сім’ї та необхідність постійного догляду.

  1. Документи, що підтверджують родинні зв'язки:

  • Свідоцтво про народження.

  • Свідоцтво про шлюб (якщо необхідно).

  1. Документи про проживання:

  • Довідка про склад сім'ї.

  • Довідка про місце проживання, що підтверджує спільне проживання з членом сім’ї.

  1. Заява:

  • Складіть заяву про відстрочку від мобілізації з причини догляду за хворим або непрацездатним членом сім’ї.

  1. Подача документів у РТЦК та СП (Районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки)

  2. Відвідайте місцевий військкомат (РТЦК та СП):

  • Візьміть з собою всі необхідні документи.

  1. Подання документів:

  • Подайте заяву разом з усіма зібраними документами до РТЦК та СП.

  • Переконайтесь, що ви маєте копії всіх документів, які залишаться у РТЦК та СП.

  1. Отримання підтвердження про прийом документів:

  • Попросіть у РТЦК та СП підтвердження про прийом ваших документів (може бути у вигляді розписки або реєстраційного номера).

  1. Розгляд документів

  2. Комісія у РТЦК:

  • Ваші документи будуть розглянуті комісією у РТЦК.

  • Можливо, вам доведеться відвідати комісію особисто для додаткового уточнення інформації або подання додаткових документів.

  1. Рішення комісії:

  • Після розгляду документів комісія приймає рішення щодо надання відстрочки від мобілізації.

  • У разі позитивного рішення, ви отримаєте відповідний документ про відстрочку.

  1. Подання документів у інші установи (за необхідності)

  2. Соціальні служби:

  • У разі потреби додаткової соціальної підтримки, зверніться до місцевих соціальних служб для отримання консультацій та допомоги.

  1. Медичні установи:

  • У разі необхідності додаткових медичних довідок або заключень, зверніться до відповідних медичних установ.

 

Корисні посилання:

Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку»

Постанова КМУ від 16 травня 2024 р. № 560 «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь