Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Годуємо дітей правильно

Дата: 24.03.2023 15:37
Кількість переглядів: 76

Як вирішити проблеми з харчуванням дитини під час війни

Багато українських батьків зіткнулися з проблемами харчування дітей   у воєнний час. Дитина сприймає світ не тільки самостійно, але й через призму емоцій батьків. Малюку може бути лячно, але, якщо ви спокійні, він також заспокоїться. Останнім часом усім дорослим важко зберігати рівновагу, бо ми дійсно налякані. Отже, дитина починає втрачати відчуття стабільності. Її психологічний стан впливає в тому числі й на харчування: відмова від їжі, істерики за столом, зниження апетиту, вимагання лише певної їжі типу солодощів та печива. З цими проблемами стикаються багато хто з батьків маленьких дітей . Які кроки можуть допомогти? 

1. Створення рутини. На психіку дитини дуже добре впливає прогнозована послідовність дій, якщо вона знає, що поснідає через годину після пробудження, а перед денним сном буде обід. Складіть собі простенький графік і дотримуйтеся його. Ефект буде поступовий, але вже за тиждень ви почнете помічати позитивні зміни

2. Організація місця для їжі: купіть дитині тарілку, ложку, виделку, чашку. Нехай вона знає, що це її особисті речі.

3. Сходіть разом до магазину, запитайте малюка, щоб він хотів поїсти. Оминайте відділи із солодощами та печивом. Це буде легко зробити, якщо ви прийшли в новий, незнайомий супермаркет.

4. За можливості долучайте дитину до процесу приготування їжі.

5. Експериментуйте не тільки з продуктами, але й зі способом подачі. Один і той самий продукт можна готувати по-різному: наприклад, картоплю можна зварити та зробити пюре, або запекти часточками, приготувати оладки або кульки з картоплі та сиру. Якщо дитина не їсть продукт в одному вигляді або страві, незвична подача може припасти до смаку.

6. Спробуйте правило «Страва на прийом їжі». Можна їсти лише те, що зараз на тарілці. Дитина відмовляється? Спокійно виймаєте зі стільця і відпускаєте гратися, не дістаєте козирі з рукавів, не намагаєтесь нагодувати хоча б печивом. У наступний прийом їжі даєте іншу страву і пропонуєте скуштувати. Ця методика чудово працює — аби ви самі не нервували й не дратувалися.

7. І головне, потрібно пам’ятати: для всіх змін потрібні час та витримка, не форсуйте події. Життя дитини також перевернулось, змінилась звична реальність. Дайте їй простір для змін і запропонуйте свою поміч з адаптацією.

 

Поради - їжа з собою: що покласти дитині в ланчбокс.

Перекус або повноцінний обід з собою — неодмінний атрибут шкільних буднів. Адже під час навчального року дитина багато часу проводить поза домом. Головне завдання нас, дорослих, забезпечити її корисною і смачною їжею, яка дасть енергію на навчання та заняття спортом, забезпечить організм необхідними вітамінами і мікроелементами. 

Отже, як сформувати ланчбокс школяра? Головне правило: ланчбокс має максимально повторювати тарілку здорового харчування . Тобто, містити всі групи продуктів: овочі і фрукти, зернові та білкові продукти. Також обов'язково слідкуйте за тим, щоб їжа була максимально різнокольоровою і різноманітною.

Складаємо ланчбокс:

  1. Оберіть один фрукт. Це може бути: яблуко, груша, слива, будь-які ягоди, якщо зараз сезон або цитрусові чи банани, якщо зараз зима.
  2. Оберіть два види овочів. Наприклад, свіжа морква, редис або огірок, солодкий перець, стручкова квасоля. Тушкована або запечена цвітна капуста чи гарбуз.
  3. Оберіть цільнозернові продукти. Гречка, нешліфований рис, перлова крупа, пшоно, цільнозернові хлібці або хліб, лаваш з висівками. Намагайтеся обирати цільнозернові продукти. Вони містять більше клітковини та мікроелементів, ніж оброблене зерно.
  4. Оберіть білкові продукти. Це може бути щось з бобових: тушкована квасоля, нут, сочевиця, горох. Або тваринний білок: тушковане м’ясо, птиця чи субпродукти, яйця, солена риба. До цієї харчової групи належать також горіхи і насіння. Це дуже поживний продукт, достатньо додати жменьку. Обирайте продукти, які можуть безпечно зберігатися кілька годин.
  5. Оберіть кисломолочні продукти або їх альтернативи. Такі продукти також можна додати до ланчбоксу. Це можуть бути твердий сир, йогурт або кефір без наповнювача.
  6. Також необхідно дотримуватись наступних правил:
  • Враховуйте строки зберігання продуктів. Не варто давати дитині з собою кисломолочні продукти, рибу та м’ясо, якщо вона не з’їсть їх в найближчі кілька годин або не матиме можливості поставити в холодильник. Цільнозернових каш чи хлібців, овочів, горіхів і насіння може бути достатньо для здорового перекусу.
  • Залучайте дітей. Питайте, що вони хочуть взяти з собою та прислухайтеся до їх думки. Це значно збільшить шанси на те, що дитина з'їсть обід чи перекус, а не принесе його назад додому. Починайте складати перекус з овочів і фруктів. Попросіть дитину помити і порізати бажаний фрукт чи овоч.
  • Поясніть дитині принцип формування ланчбоксу. Розкажіть, чому важливо брати з собою різні продукти, що дасть енергію, а що — ситість. Опишіть, навіщо кожен з продуктів потрібен організму і чому важливо їх їсти щодня. Це допоможе дитині зрозуміти принципи формування ланчбоксу і згодом складати його самостійно.
  • Обирайте сезонні продукти. Вони будуть максимально корисними, а також дешевшими за екзотичні варіанти.
  • Пакуйте правильно. Подбайте, аби їсти було зручно. Наприклад, якщо в ланчбоксі є каша, не забудьте про прибори. Придумайте зручне пакування для бутербродів. Горіхи, сухофрукти, фрукти та овочі можна їсти руками. Проте нагадайте дитині про правила гігієни.
  • Не забувайте про воду. Це — пріоритетний напій для дитини. Намагайтеся уникати солодкої газованої води, енергетичних напоїв та йогуртів з наповнювачами. Всі ці варіанти містять доданий цукор, а енергетичні напої також і кофеїн.

 

Білоцерківська районна філія ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь