Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Одним із факторів, який може стати причиною спалаху АЧС є стихійна торгівля!

Дата: 12.08.2021 09:00
Кількість переглядів: 615

   Громадяни не замислюються над тим, в якій мірі можна нашкодити власному здоров’ю та накликати біду на своє тваринницьке господарство і наразити на небезпеку сусідів, якщо харчуватися зі стихійних ринків. Продукти харчування,  які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції.      
      В основному на «стихійних ринках» та вздовж автошляхів реалізується продукція, яка виготовлена або вирощена в домашніх умовах та господарствах. Жоден з видів такої продукції не проходить лабораторного контролю. Крім того, у жодному випадку не дотримуються умови зберігання, транспортування і реалізації м’ясо-молочної, рибної, рослинної та іншої продукції (відсутні відповідні умови холоду). Також відсутня інформація для споживача щодо кінцевого терміну придатності харчового продукту, який потребує спеціальних умов. Така продукція представляє високий ризик для здоров’я і життя людей!   
             Торгівля з рук у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладення штрафу. Жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками не зможуть повністю знищити стихійну торгівлю. Для її ліквідації в першу чергу повинно налаштуватись населення міста та району.

Харчові продукти, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною.
Єдиний правильний спосіб боротьби – це не купувати продукти харчування та інші товари в місцях стихійної торгівлі.
              Тож, в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин, повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.

 

19 кроків до безпеки в умовах АЧС

 

1. Встановити огорожу з двох контурів, посилити роботу по боротьбі з гризунами і відлякуванню птахів.  
2. Виключити доступ на територію ферм бродячих тварин і сторонніх осіб. У господарствах заборонено утримувати собак (сторожові повинні бути зареєстровані, мати відповідні позначки в паспорті про щеплення, постійно перебувати на території господарства), котів та інших видів тварин, включаючи птицю. 
З. Перевірити і налагодити роботу дезбар'єрів і санпропускників.        
4. Дозволити вхід у виробничу зону господарств тільки через ветсанпропускники, а в'їзд транспорту - через постійно діючий дезінфекційний бар'єр. Всі інші входи у виробничу зону - закрити. У ветсанпропускниках вести журнали виходу на роботу фахівців, відвідування сторонніми особами, руху і проведення дезінфекції транспорту, приготування дезрозчинів і заправки дезбар'єрів, прання та дезінфекції спецодягу.
5. Встановити при вході в ізольоване приміщення (секцію) дезванночки або дезкилимки, а з внутрішньої сторони дверей при вході в склади комбікормів, кормокухню, ветеринарні об'єкти - дезкилимки, заповнені тирсою або іншим пористим матеріалом.   
6. Закріпити за кожною технологічною (виробничою) групою відповідальних людей, які пройшли медичне обстеження.      
7. Забезпечити обслуговуючий персонал спецодягом та спецвзуттям із розрахунку не менше двох комплектів на працівника. Не передавати устаткування, інвентар, спецодяг, спецвзуття на інші ділянки без попереднього знезараження.       
8. Заборонити працівникам ферми утримувати свиней в особистих домогосподарствах, приносити будь-які харчові продукти на робоче місце, прати спецодяг у домашніх умовах. 
9. Не перетинати «брудні» і «чисті» зони на підприємстві в тому ж одязі і взутті. 
10. Виділити спеціальний внутрішньогосподарський транспорт із розподілом на «чистий» (підвіз кормів, тварин) і «брудний» (вивезення гною, загиблих тварин, відходів забою) для автотранспортних шляхів, виключивши їх перетин.
11. Завантажувати тварин з рамп, розташованих на лінії демаркації господарства, без в'їзду транспорту на територію.     
12. Перевозити тварин на забійно-санітарний пункт для вимушеного і внутрішньогосподарського забою спеціальним транспортом. 
13. Пломбувати кабіну водія при завезенні/вивезенні кормів, відходів, додаткових матеріалів, не дозволяти йому вихід на територію ферми. 
14. Знезаражувати гній. Мати в достатній кількості дезінфектанти (розчин формаліну з вмістом 1,5% формальдегіду; 1,5% розчин параформу, приготований на 0,5% розчині їдкого натру; 3% розчин парасоди або фоспару; 5% розчин хлораміну; сухе хлорне вапно з змістом не менш як 25% активного хлору; розчини хлорного вапна з вмістом 4% активного хлору; 3% (гарячий) розчин їдкого натру; хлорантоїн у вигляді 2% водного розчину та інші, активні щодо збудника АЧС). 
15. Встановити параформалінову камеру для дезінфекції одягу та супутнього інвентаря, утилізатор для утилізації побічних продуктів тваринного походження.
16. Згодовувати свиням корми тваринного походження та харчові відходи тільки термічно обробленими.
17. Не купувати живих свиней і кормдіву сировину в АЧС-позитивних областях.
18. Відмовитися від поїздок в райони і території, де підтверджено наявність збудника АЧС.         
19. Сформувати по можливості буферну зону — викупити у населення живих свиней у радіусі 3 км навколо ферми. 

 

Білоцерківський  відділ ГУ

Держпродспоживслужби в Київській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь