Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прес-реліз управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області

Дата: 30.11.2020 12:09
Кількість переглядів: 347

Прес-реліз від 19.11.2020 р.

Відбулася відеоконференція з питань розслідування випадків інфікування COVID-19 медичних працівників закладів соціального захисту.

   Сьогодні, 19 листопада, за ініціативи департаменту соціального захисту населення Київської облдержадміністрації відбулася відеоконференція з питань застосування Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.11.2019 №337 щодо розслідування випадків гострого професійного захворювання інфекційного походження медичних працівників закладів соціального захисту Київської області.

   Участь у нараді від управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області взяв заступник начальника управління-начальник юридичного відділу Петро Рева, начальник відділу профілактики страхових випадків Олексій Савченко, заступниця начальника відділу страхових виплат та матеріального забезпечення Світлана Бурлака. Також у нараді взяли участь директор департаменту соціального захисту населення Київської облдержадміністрації Ігор Мещан, заступник начальника відділу з питань гігієни праці та експертизи умов праці головного управління Держпраці у Київській області Любомир Крохмалюк, керівники будинків-інтернатів та відділень територіальних центрів області.

Йшлося про регуляторні документи щодо гострих професійних захворювань медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 та порядок їх розслідування, а також про порядок формування та подання документів для проведення страхових виплат застрахованим особам та членам їх сімей у разі втрати годувальника з Фонду.

   Під час наради учасники обговорили основні принципи алгоритму взаємодії на всіх етапах проведення розслідування, від виявлення гострого професійного захворювання та подальшого встановлення діагнозів лікарем-інфекціоністом та профпатологом, до ухвалення рішення про призначення матеріального забезпечення й проведення відповідного фінансування.

   Наголошувалося, що підставою для страхових виплат медичним працівникам та членам їх сімей є акт розслідування гострого професійного захворювання, пов’язаного з виробництвом, за формою, встановленою Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (постанова КМУ від 17.04.2019 №337). Цей акт складається комісією із розслідування, що створюється територіальними органами Держпраці (у випадку смерті) та роботодавцем (в інших випадках). Акт складається виключно на підставі епідеміологічного розслідування випадку інфікування медпрацівника та висноків лікаря-інфекціоніста і профпатолога щодо встановлення діагнозу, пов’язаного із COVID-19.

   Зазначене епідеміологічне розслідування, у якому чітко визначаються обставини, час та джерело інфікування, проводиться установами або відповідними посадовими особами, підпорядкованими Міністерству охорони здоров’я України.

   Якщо комісією встановлено, що інфікування працівника сталося під час виконання професійних обов’язків, то гостре професійне захворювання визнається пов’язаним з виробництвом і за результатами розслідування складається акт за формою Н-1/П. У разі встановлення, що інфікування працівника не пов’язано з виконанням ним професійних обов’язків (у побуті, під час відпустки тощо), то дане захворювання визнається не пов’язаним з виробництвом і на нього складається акт за формою Н-1/НП.

   В ході наради зазначено, що Фонд соціального страхування України керується чіткими вимогами законодавства та має право здійснювати страхові виплати виключно після належного оформлення вищезазначених документів з відповідними висновками і не впливає на процедуру розслідування та встановлення підстав для виплат.

   Принагідно інформуємо, що станом на 19 листопада поточного року від закладів охорони здоров’я Київської області надійшло 1241 повідомлення (у тому числі 16 із смертельним наслідком) про лабораторно підтверджені випадки інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 медичних та інших працівників під час виконання ними професійних обов’язків. За результатами проведеного розслідування визнано страховими 186 випадків гострого професійного захворювання.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь