Тривають перевірки харчоблоків навчально-виховних закладів Білоцерківського району
Тривають перевірки харчоблоків навчально-виховних закладів Білоцерківського району та м. Біла Церква
Від здоров’я наших дітей сьогодні залежить здоров’я усієї нації в майбутньому. А здоров’я дітей не в останню чергу залежить від їх харчування.
На виконання Указу Президента України від 07.12.2019 № 894 «Про невідкладні заходи щодо покращення здоров’я дітей» та доручення Прем’єр-міністра України від 19.12.2019 № 44801/1/1-19 фахівцями Білоцерківського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області проводяться позапланові перевірки навчальних закладів м. Біла Церква та Білоцерківського району на предмет дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів та державного санітарного законодавства. Мета перевірок – оцінити відповідність вимогам законодавства стан організації якісного та безпечного харчування дітей.
Протягом першого кварталу 2020 року будуть перевірені харчоблоки усіх загальноосвітніх шкіл та дитячих дошкільних закладів міста та району, у січні вже перевірено 28 харчоблоків.
У ході перевірок зокрема приділяється увага дотриманню гігієнічних вимог на харчоблоках, виконанню норм харчування, здійснення медичного контролю за організацією харчування, веденням облікової документації дотриманню правил миття посуду, питного режиму тощо.
Перевірки показали, що з боку органів місцевого самоврядування, відділів освіти та керівників закладів приділяється належна увага до якості харчування дітей, вживаються відповідні заходи, щоб запропоновані дітям готові страви були безпечними, корисними та приготовлені з дотриманням вимог чинного законодавства.
Найчастіше виявляють наступні порушення: не впроваджено постійно діючі процедури, засновані на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР); невиконання норм харчування; неналежне ведення облікової документації; відсутність контролю простежуваності отриманої сировини та харчових продуктів, з яких готують готові страви; організація гігієнічного навчання для персоналу харчоблоків потребує удосконалення, та інше.
За результатами перевірок керівникам закладів надаються обов’язкові до виконання приписи про усунення порушень вимог нормативних актів у сфері безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства. У разі невиконання приписів до порушників будуть застосовані заходи адміністративного впливу.
Під час здійснення позапланових заходів також надається методично-консультативна допомога та роз’яснення щодо впровадження системи НАССР, удосконалення ведення облікової документації та покращення стану організації харчування дітей в навчально-виховних закладах.
Білоцерківське міськрайонне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Київській області