Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Прес-реліз управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області

Дата: 03.09.2019 18:45
Кількість переглядів: 282

На Київщині майже 4,5 тис. потерпілих (членів їх сімей), яким обласне управління проводить страхові виплати

      Кількість потерпілих (членів їх сімей), яким управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області щомісячно проводить страхові виплати станом на 1 серпня цього року становить 4453 особи, з них: інвалідів I групи – 97 осіб, II групи – 465 осіб, III групи – 1929 осіб, а також 1671 потерпілий, який має відсоток втрати працездатності без групи інвалідності та 291 особа, яка має право на щомісячні страхові виплати в разі втрати годувальника.

      З початку року потерпілим (членам їх сімей) виплачено 90,37 млн. грн., що на 8,31 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

      В структурі страхових виплат, проведених за сім місяців 2019 року, основна частина припадає на: щомісячні страхові виплати – 85,59 млн. грн. та одноразову допомогу – 3,05 млн. грн. Сума витрат на щомісячні страхові виплати потерпілим склала 79,98 млн. грн. Сума витрат на щомісячні страхові виплати особам, що мають на це право в разі втрати годувальника склала 5,6 млн. грн. Одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності виплачена 29 потерпілим на суму 360,63 тис. грн. Сума одноразової допомоги утриманцям в разі смерті потерпілого склала 352,24 тис. грн. Одноразова допомога в разі смерті потерпілого на сім'ю була виплачена 14 сім'ям і склала 2 337,9 тис. гривень.

     Крім того, відшкодовано вартість поховання чотирьох потерпілих на виробництві на загальну суму 14,27 тис. грн.

     Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності виплачена 146 потерпілим на суму 1,72 млн. грн.

10% смертельних випадків на виробництві трапились з працівниками у стані алкогольного сп’яніння

     Упродовж І півріччя 2019 року Фондом соціального страхування України було зареєстровано 2 335 потерпілих від нещасних випадків на виробництві, з них 56 осіб, або 2,4% знаходились у стані алкогольного сп’яніння.  Кількість смертельних випадків загалом сягла 189 осіб, з яких 19, або понад 10% знаходились у стані алкогольного сп’яніння. Про це повідомила пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України

      «Працівникам у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння заборонено перебувати на виробничих об’єктах. Такі працівники мають бути відсторонені від виконання робіт відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства або колективного договору. На жаль, не завжди сп’яніння є помітним, наприклад, під впливом малих доз алкоголю може не бути явних зовнішніх ознак, однак у людини вже зменшується швидкість рухових реакцій, знижується працездатність, прискорюється стомлюваність. Робота в такому стані є частою причиною травм, зокрема, саме серед працівників у стані сп’яніння спостерігається високий рівень смертельного травматизму», – говорить начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик.

     Зазначимо, у разі нещасного випадку на виробництві заклад охорони здоров’я повинен провес  ти необхідні дослідження для визначення наявності в організмі потерпілого алкоголю (наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин) і визначити ступінь його сп’яніння.

     Відповідний висновок чи витяг з протоколу (з окремим позначенням у разі відмови потерпілого визначити ступінь сп’яніння), довідку із зазначенням діагнозу та його коду згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб і споріднених проблем охорони здоров’я і висновок про ступінь тяжкості травми згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженим МОЗ, заклад охорони здоров’я безоплатно надає протягом однієї доби з моменту одержання запиту від роботодавця та/або голови комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння).

     Окремо зазначимо, що загальні захворювання або невиробничі травми, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням є підставою для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Фонд забезпечив медичним і постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням 5,7 тис. потерпілих на виробництві

     За підсумками першого півріччя 2019 року Фонд соціального страхування України здійснив фінансування виплат для 5 731 потерпілого на виробництві для забезпечення їх спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом або побутовим обслуговуванням. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

     Так, виплати на спеціальний медичний догляд отримали 681 особа  з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва, на постійний сторонній догляд – 2 257 осіб, на побутове обслуговування – 2 793 особи, серед яких, відповідно, 142, 274 та 286 – внутрішньо переміщених осіб.

     Сума витрат на необхідний догляд за потерпілим залежить від виду догляду, встановленого МСЕК, і не може бути меншою (на місяць):

  • від розміру встановленої на день виплати мінімальної заробітної плати – на спеціальний медичний догляд;
  • половини розміру мінімальної заробітної плати – на постійний сторонній догляд;
  • чверті розміру мінімальної заробітної плати – на побутове обслуговування.

     Також упродовж шести місяців 2019 року Фондом здійснювалось фінансування витрат на додаткове харчування 109 потерпілим внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, у тому числі для 18 внутрішньо переміщених осіб.

     Нагадаємо, облік потерпілих, які мають право на забезпечення спеціальним медичним доглядом, постійним стороннім доглядом та побутовим обслуговуванням, ведуть робочі органи виконавчої дирекції Фонду за місцезнаходженням справ про страхові виплати потерпілих. Для взяття на облік потерпілий (законний представник потерпілого) повинен подати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду заяву про забезпечення необхідними видами догляду.

     До заяви додаються копії висновку МСЕК про потребу у забезпеченні необхідними видами догляду та індивідуальної програми реабілітації (у разі відсутності зазначених документів у справі), завірені працівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду на підставі пред’явлених потерпілим оригіналів цих документів.

Кількість лікарняних знизилась на 4,3% за підсумками семи місяців

     За оперативними даними упродовж січня - липня 2019 року Фондом соціального страхування України було прийнято на оплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності майже 2,4 млн. лікарняних листків на загальну суму 5,8 млрд. гривень. Загальна кількість листків непрацездатності знизилась на 4,3% порівняно з тим же періодом минулого року, кількість днів тимчасової непрацездатності зменшилась на 4,1%.

     Про це на селекторній нараді розповів в. о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров. У заході взяли участь начальник управління організаційної роботи виконавчої дирекції Фонду Василь Ніконенко та керівники управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві.

     За словами Сергія Нестерова, динаміка зменшення днів тимчасової непрацездатності, що підлягають оплаті за кошти Фонду, серед іншого, є результатом діяльності робочих органів виконавчої дирекції Фонду з упередження нецільових витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Крім того, було впроваджено ризикоорієнтовані підходи при плануванні та здійсненні перевірок страхувальників.

     С. Нестеров також зупинився на операційних питаннях роботи Фонду, стані надання матеріального забезпечення та фінансових показниках.

     Щодо організації фінальних змагань VII Всеукраїнської спартакіади «Сила духу», яку Фонд соціального страхування України проводить серед потерпілих на виробництві, поінформував начальник управління організаційної роботи виконавчої дирекції Фонду Василь Ніконенко. За його словами, цього року у змаганні візьмуть участь близько 300 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та профзахворювань з усіх регіонів країни. Захід відбудеться з 18 по 20 вересня в м. Ужгород.

     Від управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області взяли участь начальник управління Георгій Галиць, заступник начальника управління – начальник юридичного відділу Петро Рева, заступниця начальника управління – начальниця фінансово-економічного відділу Ірина Крещенська, начальник відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності Віталій Нємцев та заступниця начальника відділу страхових виплат та матеріального забезпечення Світлана Бурлака.

     Після селекторної наради начальник обласного управління провів нараду з начальниками відділень, в яких відбувається необґрунтоване зростання лікарняних. Георгій Галиць окреслив основні завдання, які ставилися на селекторній нараді робочим органам та наголосив на оптимізації видатків на матеріальне забезпечення та економному використанні коштів Фонду.

Комісія із соціального страхування на підприємстві

     Комісія із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності кожної установи – це орган, який має не лише обов’язок, але й повноваження здійснювати контроль за правильним нарахуванням і своєчасною виплатою допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам.

     Згідно частини третьої статті 30 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 № 1105-IV (далі – Закон № 1105) рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, в установі, організації, до складу якої входять представники адміністрації підприємства, установи, організації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб) або фізичною особою – підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

     На даний час чинною є Постанова правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13 «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (далі – Положення № 13).

      Комісія утворюється на кожному підприємстві, що використовує найману працю незалежно від форми власності, і приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, допомоги на поховання) застрахованим особам

До складу комісії повинні входити:

- з боку підприємства – представники адміністрації підприємства;

- з боку працівників підприємства – представники працівників в особі профспілкової організації підприємства, а за її відсутності – іншого уповноваженого органу, який представляє інтереси працівників.

     Кількість створюваних на підприємствах комісій із соціального страхування, законодавством не обмежена. При цьому діє принцип: одна комісія на один центр нарахування та виплати зарплати. Тобто, якщо підприємство має структурні підрозділи з відокремленою функцією нарахування зарплати, то у кожному такому підрозділі створюється окрема комісія. Якщо нарахування та виплата зарплати здійснюються централізовано, створюється центральна комісія.

     З боку  роботодавця члени комісії призначаються наказом або іншим розпорядчим документом.

      З боку представника застрахованих осіб члени комісії обираються. Виборний орган профспілкової організації (або представницький орган кількох профспілкових організацій чи інший подібний орган, обраний згідно статті 245 КзПП) затверджує постанову (протокол).

Робота членів комісії не оплачується.

Строк повноважень комісії встановлюється спільним рішенням представницьких сторін.

      Підприємство повинно сприяти роботі комісії, створюючи для неї необхідні умови (наприклад, виділити приміщення), забезпечувати членів комісії інформаційними та довідковими матеріалами.

      На новоствореному підприємстві нова комісія із соціального страхування повинна бути створена в місячний строк після державної реєстрації підприємства (згідно пункту 1.9 розділу І Положення № 13).

     Крім того, якщо на підприємстві не більше 15 застрахованих осіб працюючих за наймом, то комісію можна не створювати (згідно пунктом 1.4 розділу І Положення №13). У цьому випадку на загальних зборах працівників вибирають уповноваженого із соціального страхування, який разом із призначеним представником підприємства забезпечує здійснення своїх повноважень.

     Відповідно до затвердженого Положення, комісія здійснює контроль за своєчасним направленням до відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду заяв-розрахунків про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення, а також розглядає скарги працівників підприємства на рішення комісії.

Крім того, комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства має право:

  • отримувати від роботодавця відомості щодо суми фінансування Фондом для надання матеріального забезпечення найманим працівникам;
  • отримувати від робочого органу виконавчої дирекції Фонду або його відділення безкоштовні консультації з питань застосування законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності;
  • звертатися за необхідності до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства;
  • перевіряти дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності;
  • звертатися до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень у разі спору між комісією (уповноваженим) із соціального страхування підприємства та роботодавцем з питань надання матеріального забезпечення застрахованим особам підприємства, а також у випадку невиконання роботодавцем рішень комісії (уповноваженого);
  • вносити до робочих органів виконавчої дирекції Фонду або його відділень пропозиції по організації та удосконаленню роботи по соціальному страхуванню на підприємстві.

     Згідно з пунктом 4.1 розділу IV Положення № 13 основною формою роботи комісії є засідання, які проводяться не рідше двох разів на місяць згідно із затвердженим планом.

    На першому засіданні комісії відкритим голосуванням обирається голова комісії та його заступник.

     Голова комісії і його заступник повинні представляти різні представницькі сторони (один з них має представляти адміністрацію підприємства, інший – працівників підприємства).

     На засіданні мають бути присутні більше половини її членів за наявності представника кожної сторони (інакше рішення комісії вважатимуться неправомочними).

     За результатами засідання комісії складається протокол (його форму затверджено в додатку до Порядку № 13).

     Рішення комісії вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх на засіданні членів комісії. У разі рівного розподілу голосів «за» та «проти» вирішальним є голос голови комісії.

      Уповноважений із соціального страхування не веде засідань, а розглядає питання матеріального забезпечення та надання соціальних послуг y міру їх надходження, приймаючи рішення особисто. Про це інформує відділ перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області.

 

На забезпечення ліками потерпілих на виробництві Фонд направив 61,7 млн гривень

     Понад 14,4 тис. потерпілих на виробництві було забезпечено лікарськими засобами та виробами медичного призначення за кошти Фонду соціального страхування України у І півріччі 2019 року. Загалом на ці цілі Фонд направив 61,7 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

     Право на отримання  лікарських засобів за рахунок коштів Фонду має кожен потерпілий внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

     Зазначена соціальна програма забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення доступна потерпілим на виробництві в усіх регіонах України. Участь у програмі беруть декілька тисяч аптечних закладів, яким Фонд відшкодовує вартість відпущених препаратів. Також потерпілі на виробництві можуть придбати необхідні ліки та медвироби у будь-якому аптечному закладі, їх вартість компенсується Фондом на підставі розрахункових документів.

     Фондом соціального страхування України фінансується повна вартість препаратів та виробів медичного призначення, потреба в яких визначена МСЕК та лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я. Забезпечення відбувається в повному обсязі відповідно до потреби впродовж усього періоду до відновлення здоров’я.

     Нагадаємо, крім фінансування медико-соціальних послуг, у разі настання страхового випадку ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

 

5,8 тис. потерпілих на виробництві пройшли лікування та реабілітацію за кошти Фонду

     Фонд соціального страхування України фінансує послуги з лікування в закладах охорони здоров’я та подальшої медичної реабілітації для всіх застрахованих осіб, які отримали травми або профзахворювання на виробництві з метою якнайшвидшого відновлення їх здоров’я. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

     За даними першого півріччя 2019 року у закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією 5 762 особи, які травмувались під час трудової діяльності чи в яких було діагностовано професійне захворювання. Серед них 234 є внутрішньо переміщеними особами.

     Зокрема, Фонд профінансував для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або профзахворювань здійснення оперативних втручань, проведення діагностики, ендопротезування тощо.

     Нагадаємо, за кошти Фонду соціального страхування України здійснюється лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я, або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної МСЕК потреби.

     Крім того, Фонд здійснює для таких осіб фінансування необхідних лікарських засобів і виробів медичного призначення. Також на час лікування застрахованій особі призначається допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка, незалежно від тривалості страхового стажу, виплачується Фондом в розмірі 100% середнього заробітку (оподатковуваного доходу), починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

Майже 2 тис. осіб з інвалідністю Фонд забезпечив засобами реабілітації, протезуванням і колясками

     Упродовж січня - червня 2019 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України технічними та іншими засобами реабілітації, спеціальними засобами пересування, очним і зубопротезуванням тощо було забезпечено майже 2 тисячі осіб з інвалідністю внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

     Серед них первинним та складним протезуванням, ортопедичними пристроями, терапевтичними інструментами та приладами, а також іншими засобами реабілітації було забезпечено 1 753 осіб з інвалідністю.

     Спеціальними засобами пересування (колясками) забезпечено 96 потерпілих на виробництві. Зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами, та слуховими апаратами – 118 осіб з інвалідністю.

     Забезпечення зазначеними виробами і засобами реабілітації здійснюється Фондом безоплатно та в необхідному обсязі для всіх потерпілих на виробництві відповідно до визначеної МСЕК потреби.

     Зокрема, Фондом фінансується первинне та складне протезування (протезно-ортопедичні вироби), придбання палиць, милиць, терапевтичних інструментів та приладів, приладдя та ортопедичних пристроїв, зокрема, ходунків, ліжок-підйомників, електричних підйомників тощо.

     Також Фондом здійснюється оплата післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, фінансуються витрати на проїзд потерпілих до підприємств, що здійснюють виготовлення, поставку і післягарантійний ремонт засобів реабілітації.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь