Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо висвітлення діяльності Фонду соціального страхування України у Київській області

Дата: 25.07.2019 10:51
Кількість переглядів: 346

Період військової служби включається до страхового стажу при призначенні матзабезпечення від Фонду з 01.01.2016 року

      Як інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, розмір матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (компенсація втраченого заробітку за період перебування на лікарняному), що фінансується Фондом соціального страхування України, обчислюється, виходячи із тривалості страхового стажу застрахованої особи. Страховим стажем вважається період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

    Страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження - у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. Страховий стаж обчислюється в місяцях.

    Починаючи з 01.01.2016 року, період сплати єдиного внеску із грошового забезпечення за осіб, які проходять військову службу, службу в органах МВС, державної допомоги при народженні дитини, за осіб, які не перебувають у трудових відносинах, державної соціальної допомоги на догляд за дитиною з інвалідністю зараховується до страхового стажу при призначенні застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

    Зарахування такого періоду здійснюється на підставі даних, відображених у формі «Дані про трудовий стаж» (додаток 9 Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування), якими може скористатися роботодавець з 01.01.2016.

    Слід зазначити, що період служби з 28.01.2001 по 31.12.2015, а отримання допомоги – до 31.12.2015, не зараховується до страхового стажу, оскільки такі особи не підлягали загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

     Нагадаємо, сума допомоги по тимчасовій втраті працездатності складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

     Детальніші роз'яснення щодо особливостей обчислення страхового стажу за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності читайте на вебпорталі ФССУ.

За шість місяців Фонд виплатив 1,76 млрд грн допомог

по вагітності та пологах

     За оперативними підсумками першого півріччя 2019 року середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах підвищився на 24,7% порівняно з 6 місяцями минулого року. Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах. Про це інформує пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

    Загалом упродовж січня - червня цього року Фонд профінансував 1,76 млрд. гривень допомог по вагітності та пологах.

    Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

     У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді. Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

 

Фонд виплатив 4,6 млрд. грн. лікарняних у першому півріччі

     Як повідомляє пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, упродовж перших шести місяців 2019 року Фондом соціального страхування України було профінансовано листки непрацездатності на загальну суму 4,57 млрд. гривень. Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності у січні - червні склав 269,7 грн., що на 28,4% більше, ніж за той же період минулого року.

     Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного з таких страхових випадків:

- тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, непов'язаної з нещасним випадком на виробництві;

- необхідності догляду за хворою дитиною;

- необхідності догляду за хворим членом сім'ї;

- догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною з інвалідністю віком до 18 років у разі хвороби матері або іншої особи, яка доглядає за цією дитиною;

- карантину, накладеного органами санітарно-епідеміологічної служби;

- тимчасового переведення застрахованої особи відповідно до медичного висновку на легшу, нижчеоплачувану роботу;

- протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства;

- перебування на лікуванні в реабілітаційному відділенні санаторно-курортного закладу після перенесених захворювань і травм.

     Сума допомоги від Фонду залежить від тривалості страхового стажу та розміру середньоденного доходу працівника та складає:

1) 50% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають страховий стаж до 3 років;

2) 60% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 3 до 5 років;

3) 70% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж від 5 до 8 років;

4) 100% середньої заробітної плати (доходу) – страховий стаж понад 8 років;

5) 100% середньої заробітної плати (доходу) – застрахованим особам, які мають пільги відповідно до законодавства, у тому числі, постраждалим учасникам Революції Гідності за страховими випадками, які настали з 25.07.2018.

У Київській області майже 170 тис. страхувальників

     Станом на 1 липня цього року в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області на обліку перебуває 169,5 тис. страхувальників, в тому числі: 70,6 тис. (41,6%) - юридичних осіб, 15,4 тис. (9,1%) - фізичних осіб, які використовують найману працю та 83,5 тис. (49,2%) - фізичні особи, які не являються роботодавцями, фермерські господарства – 0,05 тис. (0,03%). Про це інформує відділ аналізу та контролю за використанням роботодавцями коштів Фонду обласного управління.

     У порівнянні з аналогічним періодом минулого року загальна кількість страхувальників зменшилась на 3,3%, кількість юридичних осіб збільшилась 13,6%, кількість роботодавців серед фізичних осіб зменшилась на 2,9%, також зменшилась кількість ФОП без найманої праці на 12,6%, фермерські господарства збільшились на 108,3%.

     З початку року на доходний рахунок управління надійшло 1155,9 тис. грн., а саме: неправомірно витрачених коштів за результатами перевірок – 524,5 тис. грн., фінансових санкцій за недотримання законодавства про соціальне страхування – 263,2 тис. грн., адміністративних штрафів – 19 тис. грн., капіталізованих платежів – 268,4 тис. грн., страхових коштів – 39,7 тис. грн., претензії – 34,7 тис. грн. та ін. - 6,4 тис. грн.

     Статус економічно-активного має з переліку одне підприємство - ДП «Підприємство Березанської виправної колонії №95», яке щомісячно частково сплачує борг за рішенням суду.

     З початку року загальна сума погашеної заборгованості по страховим внескам склала 52905,34 грн. (в т. ч. списано заборгованість на суму 11019,74 грн.), а за аналогічний період 2018 року – 33547,54 гривень.

З початку року проведено 80 перевірок закладів охорони здоров’я Київщини. Виявлено понад 200 необґрунтовано виданих листків непрацездатності

     За перше півріччя цього року фахівцями відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області проведено 9 планових та 71 позапланова перевірка закладів охорони здоров’я Київської області з питань обґрунтованості видачі (продовження) листків непрацездатності застрахованим особам. Під час перевірок проаналізовано 3596 листків непрацездатності. Про це інформує відділ перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності обласного управління.

     За результатами перевірок виявлено 74 необґрунтовано виданих та 142 необґрунтовано продовжених листків непрацездатності загальним терміном 1466 календарних дні. До закладів охорони здоров’я Київської області по необґрунтовано виданих (продовжених) листках непрацездатності підготовлено та надіслано 49 претензій на відшкодування коштів за нанесені збитки бюджету Фонду.

     Фахівці відділу взяли участь у роботі 32 засідань обласних медико-соціальних експертних комісій, на яких розглядалися питання щодо продовження лікування тривалохворіючим застрахованим особам з видачею (продовженням) листків непрацездатності або встановлення факту стійкої втрати працездатності (інвалідності), брали активну участь у проведенні комплексу заходів щодо мінімізації витрат на матеріальне забезпечення по тимчасовій непрацездатності застрахованих осіб. Крім того, начальник відділу взяв участь у двох нарадах «День експерта» з доповідями з питань стану експертизи тимчасової непрацездатності у закладах охорони здоров’я області, посилення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності. Проведено п’ять семінарів-навчань з керівниками та працівниками відділень управління щодо порядку видачі та правильності оформлення листків непрацездатності.

     За результатами щотижневого моніторингу видачі та продовження листків непрацездатності у закладах охорони здоров’я відзначається, що за перше півріччя цього року кількість виданих листків непрацездатності на 8 відсотків менша показників аналогічного періоду 2018 року. Фахівцями відділу опрацьовано 75 письмових звернень страхувальників щодо обґрунтованості видачі та правильності оформлення листків непрацездатності.

 

На Київщині майже 4,5 тис. потерпілих отримують страхові виплати

     Кількість потерпілих (членів їх сімей), яким управління Фонду щомісячно проводить страхові виплати станом на 1 липня цього року становить 4476 осіб, з них: інвалідів I групи – 98 осіб, II групи – 465 осіб, III групи – 1928 осіб, а також 1666 потерпілих, які мають відсоток втрати працездатності без групи інвалідності та 319 осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі втрати годувальника.

     За перше півріччя 2019 року потерпілим (членам їх сімей) виплачено 77,59 млн. грн., що на 8,04 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

     У структурі страхових виплат основна частина припадає на: щомісячні страхові виплати – 73,24 млн. грн. та одноразову допомогу – 2,88 млн. грн.

     Так, сума витрат на щомісячні страхові виплати потерпілим склала 68,37 млн. грн. Сума витрат на щомісячні страхові виплати особам, що мають на це право в разі втрати годувальника склала 4,87 млн. грн. Одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності виплачена 19 потерпілим на суму 184,93 тис. гривень. Сума одноразової допомоги утриманцям в разі смерті потерпілого склала 352,24 тис. грн. Одноразова допомога в разі смерті потерпілого на сім'ю була виплачена 14 сім'ям і склала 2337,9 тис. грн. Відшкодовано вартість поховання трьом потерпілим на виробництві на загальну суму 4,99 тис. грн. Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності виплачена 115 потерпілим на суму 1,46 млн. гривень.

     Відокремленими підрозділами управління виконавчої дирекції Фонду у Київській області продовжено раніше призначені страхові виплати 1295 потерпілим на виробництві (членам їх сімей), з них з Донецької області – 715 особам та з Луганської області - 580 особам.

 

Виробничий травматизм і профілактика страхових випадків за перше півріччя 2019 року

     З початку року в управлінні зареєстровано 96 (проти 84 торік) нещасних випадків, які визнано пов’язаними з виробництвом (страхові). Постраждало 104 працівника, з яких 12 – із смертельним наслідком, а саме: у Броварському, Вишгородському, Білоцерківському, Іванківському, Києво-Святошинському, Ставищенському районах та в м. Біла Церква.

     Значна частина страхових нещасних випадків, акти за формою Н-1 по яких зареєстровані протягом першого півріччя, сталися у попередніх роках, а саме 40 із 104, що становить майже 39%.

     У порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшення кількості постраждалих осіб у страхових нещасних випадках сталося у таких районах області: Вишгородському, Білоцерківському, Таращанському, Рокитнянському, Сквирському, Володарському, Яготинському, Переяслав-Хмельницькому, Баришівському, Миронівському, а також у місті Славутич.

     Найбільше постраждалих осіб зареєстровано у страхувальників Києво-Святошинського, відділення у м. Біла Церква, Вишгородського, Білоцерківського та Броварського відділень. Разом по цих відділеннях кількість травмованих складає майже 55% від загальної кількості по області.

     Найбільше травмувалися працівників таких професій: водії автомобіля та автотранспортних засобів, вантажник, дорожній робітник.

     Основні причини нещасних випадків: невиконання вимог інструкцій з охорони праці – 32, в тому числі два смертельних проти 27 торік; порушення правил безпеки руху – 16, в тому числі чотири смертельних, проти трьох.

     Основні події, які призвели до настання нещасних випадків: дія руxомих і таких, що обертаються, деталей обладнання, машин і механізмів – 17, в т. ч. один смертельний, проти 18 торік; падіння потерпілого під час пересування – 15 (проти 11); дорожньо-транспортна пригода на дорогах (шляхах) загального користування – 13, в тому числі 2 смертельних, (проти 2 торік).

     Найбільш травмонебезпечні галузі економіки: сільське та лісове господарства – 13, в тому числі два смертельних, (проти 9 торік); виробництво харчових продуктів – 12, в т. ч. один смертельний, (проти 12); оптова та роздрібна торгівля – 12, в т. ч. один смертельний, (проти 7); виробництво гумових і пластмасових виробів – 12, в т. ч. один смертельний, (проти 7); будівництво – 11, в т. ч. 3 смертельних, (проти 10).

     З початку року страхові експерти з охорони праці здійснили: 122 перевірки підприємств щодо стану профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці, в т. ч. 96 (проти 178) планових і 36 (проти 7) – позапланових перевірок. Планові перевірки перевиконано на 6,7% понад запропоноване виконавчою дирекцією Фонду. У зв’язку із зменшенням у двічі показника по плановим перевіркам, їх фактично проведена кількість, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, об’єктивно значно зменшилась.

     Під час перевірок виявлено 1130 порушень законодавства про охорону праці проти 866 за аналогічний період попереднього року.

     Роботодавцям внесено 128 подань проти 180 за порівняльний період, при цьому кількість виявлених порушень на одну перевірку збільшилася до 9 проти 5.

     На 100 подань, що були внесені у звітному періоді, отримано відповіді; по інших 28 термін надання відповіді не настав.

     Внесено 5 подань до Держпраці, в яких зазначено 11 пропозицій, в т. ч. 6 щодо заборони подальшої експлуатації робочих місць та 5 стосовно застосування адміністративних стягнень до посадових осіб, які допустили порушення законодавства про охорону праці. За аналогічний період попереднього року жодного подання до Держпраці не було.

     На 9 роботодавців (проти 9 за аналогічний період минулого року) складено протоколи про адміністративне правопорушення за несвоєчасне повідомлення про нещасний випадок на виробництві.

     Страхові експерти з охорони праці взяли участь у 193 (проти 179 за попередній період минулого року) засіданнях комісій з перевірки знань з охорони праці у працівників підприємств.

 

За 6 місяців Фонд профінансував 4,2 млрд грн страхових виплат потерпілим на виробництві

     За оперативними даними упродовж першого півріччя 2019 року Фонд соціального страхування України профінансував 4,2 млрд гривень страхових виплат потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також членам їх сімей. Виплати отримали 206,1 тис. осіб. Про це повідомляє пресслужба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

    Порівняно з 6 місяцями 2018 року, видатки Фонду за цим напрямом зросли на 427 млн грн, або 11,3%.

До страхових виплат належать:

1) допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразова допомога в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячна страхова виплата в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхова виплата потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячна страхова виплата особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

 

На Київщині за перше півріччя понад 300 потерпілих отримали медичні та соціальні послуги

     За перше півріччя 2019 року на Київщині 301 потерпілий на виробництві отримав медичні та соціальні послуги на загальну суму 4390 тис. гривень. Про це інформує відділ медичних та соціальних послуг управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області.

    Відповідно до договорів, укладених відділеннями управління із закладами охорони здоров’я, у першому півріччі цього року проліковано 85 потерпілих на загальну суму 839 тис. грн. Середня вартість лікування на одного потерпілого становить 9870 гривень.

    Продовжується проведення роботи щодо укладання тристоронніх договорів на санаторно-курортне лікування потерпілих. До санаторно-курортних закладів надіслано 138 запитів, на які отримані листи-погодження про терміни лікування потерпілих.

      Відповідно до укладених договорів на виготовлення і ремонт технічних засобів (протезів, чохлів для кукс та ортопедичного взуття) 43 потерпілих забезпечено протезно-ортопедичними виробами на суму 454,3 тис. гривень.

   За перше півріччя поточного року 56 потерпілих забезпечені лікарськими засобами та виробами медичного призначення на суму 525,3 тис. грн. 89 потерпілих отримали виплати на спеціальний медичний, постійний сторонній догляд та на побутове обслуговування на загальну суму 2175,3 тис. гривень.

   Триває робота щодо уточнення списків черговості осіб з інвалідністю на отримання автомобілів за рахунок коштів Фонду. До управління виконавчої дирекції Фонду у Київській області надійшло 74 заяви від потерпілих на забезпечення їх автомобілями.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь