Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фонд соціального страхування України інформує (18.03.2019)

Дата: 19.03.2019 12:03
Кількість переглядів: 791

Фото без опису

Фото без опису

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

УПРАВЛІННЯ ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКЦІЇ ФОНДУ

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул. Т. Строкача, 2,  м. Київ, 03148, тел. +38 (044) 403-82-30, e-mail: kr@fssu.gov.ua, org.kr@fssu.gov.ua

Прес-реліз від 18.03.2019 року

Дитяче бачення охорони праці за допомогою пензлів та фарб

Як зазначив начальник відділу з профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Олексій Савченко, напередодні в головному управлінні Держпраці у Київській області відбулося засідання конкурсного журі за результатами проведення регіонального туру VІІІ Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей», організованого в рамках інформаційно-просвітницької кампанії, приуроченої до відзначення в Україні Всесвітнього дня охорони праці.

На конкурс, що проводився серед дітей та підлітків працівників суб’єктів господарювання міста Києва та Київської області, було представлено біля 160 дитячих малюнків. Конкурсне журі, яке оцінювало творчу роботу молоді, складалось з представників головного управління Держпраці у Київській області, департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради, департаменту соціального захисту населення Київської облдержадміністрації, комунального закладу Київської обласної ради «Центр творчості дітей та юнацтва Київщини», управлінь виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у м. Києві і Київській області, відділу організації профорієнтації Київського обласного центру зайнятості.

Журі визначило переможців у трьох вікових групах. Автори робіт, які зайняли перші призові місця у кожній групі: Дарина Копко (8 років, ЗОШ І-ІІІ ст. №286, малюнок «На будівництві знає кожний - безпеку порушувати НЕ МОЖНА!»); Катерина Кобець (14 років, Спеціалізована школа І-ІІІ ст. №274, малюнок «Захищені – живемо безпечно»); Вікторія Кустовська (17 років, ПДЮ Печерського району, малюнок «Дід у касці, тато і я – у безпеці вся сім’я»). Переможці конкурсу будуть нагороджені грамотами та цінними подарунками.

Частина дитячих малюнків розміщена на стенді «Охорона праці» в управлінні, де їх можуть оглянути всі охочі відвідувачі Фонду.

Традиційно діти активно долучаються до участі в конкурсі та своїми творчими роботами блискуче передають високу значущість необхідності дотримання здорових і безпечних умов праці в різних галузях суспільного життя за допомогою пензлів та фарб, а також звертають увагу дорослих на необхідність чіткого дотримання культури безпеки праці та оцінювання ризиків, що супроводжують трудову діяльність.

«Управління підтримує багаторічні традиції проведення цього конкурсу і популяризації превентивних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням та щиро висловлює подяку всім організаторам, учасникам конкурсу, їхнім батькам, вчителям за активну участь» – підсумував Олексій Савченко.

Фото без описуФото без опису

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом управління виконавчої

дирекції Фонду соціального

страхування України у Київській області

від 14.03.2019 №93

ПЛАН – ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ПЛАНОВИХ ПЕРЕВІРОК

НА ІІ КВАРТАЛ 2019 РОКУ

Фото без опису

Фото без опису

Прес-реліз від 18.03.2019 р.

У Київській області 170,6 тис. страхувальників

Станом на 1 березня цього року в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області на обліку перебуває 170,6 тис. страхувальників, в тому числі: 70,5 тис. (41%) - юридичних осіб, 14,1 тис. (8%) - фізичних осіб, які використовують найману працю та 86 тис. (51%) - фізичні особи, які не являються роботодавцями. Про це поінформувала начальник відділу фінансового контролю та аудиту Наталія Лаптінова.

За її словами, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року загальна кількість страхувальників збільшилась на 4,3%, юридичних осіб на 2,7%, кількість роботодавців серед фізичних осіб на 4,4%, також зросла кількість ФОП без найманої праці на 6,1%.

З початку року на доходний рахунок управління надійшло 14 тис. гривень. Значну суму недоїмки зі сплати страхових внесків до Фонду по управлінню виконавчої дирекції Фонду у Київській області станом на 1 березня мають такі страхувальники: ВАТ «Білоцерківсільмаш», ДП «Підприємство Березанської виправної колонії управління державного департаменту Украіни з питань виконання покарань в місті Києві та Київський області(№95)», Триліський спиртовий завод, ВАТ «Згурівський бурякорадгосп» та ЗАТ «Переяслав-Хмельницький хлібозавод».

Наталія Лаптінова додала, що статус економічно-активного має з переліку одне підприємство - ДП «Підприємство Березанської виправної колонії №95», яке щомісячно частково сплачує борг за рішенням суду. З початку року загальна сума погашеної заборгованості по страховим внескам склала понад 21,5 тис. гривень.

Аліменти повинні стягуватись з уже виплачених боржнику

сум лікарняних

Страхові кошти, у тому числі допомога по тимчасовій втраті працездатності, зараховані Фондом соціального страхування України на окремий рахунок роботодавця для здійснення фінансування застрахованій особі, не можуть бути спрямовані на виплату аліментів. Водночас, з суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, виплаченій боржнику, стягнення аліментів повинно здійснюватися. Про це повідомляє прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Фонд соціального страхування України здійснює надання матеріального забезпечення шляхом зарахування коштів на окремий поточний рахунок страхувальника (роботодавця) для подальшого здійснення ним виплат безпосередньо застрахованим особам.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку, або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

Отже, безпосередньо з окремого рахунку страхувальника стягнення аліментів з сум матеріального забезпечення не передбачено чинним законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Водночас, до обов’язків підприємств, установ, організацій належить здійснення відрахувань із заробітної плати боржника і перерахування коштів на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби.

Також на допомогу з державного соціального страхування, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках, стягнення здійснюється виключно за рішеннями про стягнення аліментів.

Тож з коштів матеріального забезпечення, що були виплачені боржнику, стягнення аліментів має здійснюватися.

     Профілактика виробничого травматизму та професійних захворювань – вимога часу

Закон України «Про охорону праці» визначає, що роботодавець зобов’язаний створити безпечні та нешкідливі умови праці для працівника. Якщо під час розслідування нещасного випадку на виробництві виявлено порушення цих вимог, то роботодавець може понести не лише адміністративну, а й кримінальну відповідальність. На цьому наголошує начальник відділу з профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Олексій Савченко.

За його словами, питання безпеки праці вимагає беззаперечного виконання вимог трудового законодавства не тільки власником, або уповноваженим ним роботодавцем, а й найманим працівником. Значна частина нещасних випадків на виробництві є наслідком зневажливого ставлення найманих працівників до норм безпеки праці, грубого порушення ними трудової та технологічної дисципліни, нехтування вимогами безпеки праці на робочому місці. Варто пам’ятати, що також і на працівника покладаються зобов’язання з охорони праці, зокрема щодо виконання нормативно-правових актів з охорони праці та дотримання зобов’язань, передбачених колективним і трудовим договорами.

Законодавством не передбачена відповідальність роботодавця за настання нещасного випадку на виробництві у разі, якщо він виконав вимоги чинного законодавства щодо створення належних і безпечних умов праці для працівників. Крім того, винним може виявитися і потерпілий, якщо він порушив певні норми та правила, що  було в причинно-наслідковому зв’язку з настанням нещасного випадку. Це може вплинути на зменшення розміру одноразової допомоги у разі стійкої втрати професійної працездатності.

Законодавство захищає потерпілого (його родину в разі смерті годувальника) при настанні нещасного випадку на виробництві. Цей захист передбачає не тільки проведення страхових виплат, а й надання медико-соціальних послуг. Страхові виплати є значними та залежать від заробітної плати потерпілого до настання нещасного випадку. Разом із тим, залишається низка проблем, які суттєво впливають на суму виплат, зокрема це стосується виплати заробітної плати «у конвертах», роботи за договорами цивільно-правового характеру. Отже, дбати про людей потрібно не тільки тоді, коли непоправне вже сталося, а й упродовж усієї їх трудової діяльності.

Профілактика виробничого травматизму, створення належних умов праці, проведення навчань, інструктажів з охорони праці, забезпечення спецодягом, правильне оформлення працівника на роботу, сплата єдиного внеску за всіх працюючих – запорука належного соціального захисту працівників та спокій роботодавців.

Протягом січня цього року до обласного управління надійшло 23 повідомлення про нещасні випадки на виробництві, в тому числі 8 смертельних (включно випадки смерті працівника на підприємстві), проти 19 повідомлень, з яких 5 смертельних – за січень 2018 року. У січні зареєстровано 19 нещасних випадків, які визнано пов’язаними з виробництвом (страхові). В зазначених страхових нещасних випадках постраждало 23 працівника, з яких 3 – із смертельним наслідком, що сталися у Вишгородському (2) та Броварському (1) районах.

Олексій Савченко закликав усіх роботодавців проаналізувати і за необхідності переглянути організацію діяльності своїх підприємств, організацій та установ з метою втілення заходів з підвищення рівня безпеки та поліпшення умов праці, профілактики виробничого травматизму, в тому числі на малих підприємствах, що дасть можливість забезпечити гідне життя працівнику в нашій державі.

З 1 березня зростуть суми щомісячних виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей

Це дозволить провести перерахунок та збільшити розмір щомісячних страхових виплат для понад 4,5 тис. потерпілих на виробництві та членів їх сімей у Київській області. Всі перерахунки будуть здійснені в автоматичному режимі без надання будь-яких додаткових документів потерпілими на виробництві та членами їх сімей.

Нагадаємо, що уряд України прийняв рішення про перерахування розміру щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого. Постанова Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №160 «Про перерахування розміру щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого» розроблена на виконання Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та спрямована на посилення соціального захисту потерпілих на виробництві та членів їх сімей.

З 1 березня 2019 року затверджено коефіцієнт перерахунку щомісячних страхових виплат у розмірі 1,05 із урахуванням фінансових можливостей бюджету Фонду соціального страхування України.

У Київській області проведено 597 зустрічей з лікарями

У Київській області з початку року працівниками управління та відділень проведено 597 зустрічей з лікарями медичних закладів регіону: 176 групових та 431 – індивідуальна.

Такі зустрічі проходять щоденно. Крім того, проводяться наради та «круглі столи» із страхувальниками щодо правомірності подач заяв-розрахунків на виплату лікарняних.

З початку березня вже відбулося 11 групових та 85 індивідуальних зустрічей.

Так, начальник Ірпінського відділення Сергій Таранюк та головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та фінансових питань Людмила Березюк провели зустріч з лікарями Бородянської центральної районної лікарні.

Начальник Іванківського відділення Микола Машина провів зустріч з головним лікарем Поліської центральної районної лікарні та лікарями медичного закладу.

Під час зустрічей наголошувалося на посиленні контролю за видачою документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян та підвищенні відповідальності лікарів за обґрунтованість видачі лікарняних.

З початку року на Київщині відбулося 576 семінарів-навчань із керівниками, головними бухгалтерами та головами комісій із соціального страхування

З початку року у Київській області відбулося 576 семінарів-навчань із керівниками, головними бухгалтерами та головами комісій із соціального страхування з приводу недопущення неправомірних витрат на матеріальне забезпечення за листками непрацездатності, виданими закладами охорони здоров’я області. У січні відбулося 226 семінарів, у лютому – 254, з початку березня – 96 семінарів-навчань.

Так, головний спеціаліст Бориспільського відділення Любов Некоз провела зустрічі з представниками страхового активу та головою комісії із соціального страхування Переяслав-Хмельницької центральної районної лікарні, з представниками страхового активу районного комітету профспілки працівників агропромислового комплексу, з страховим активом державного підприємства «Переяслав-Хмельницьке лісове господарство». Також головні спеціалісти відділення Наталія Барабаш та Ольга Панкова провели зустрічі з представниками страхового активу ТОВ «НУС» та Сеньківської загальноосвітньої школи. Крім того, начальник Бориспільського відділення Людмила Зуб провела зустрічі з головою Броварської міжрайонної медико-соціальної експертної комісії, з головою та заступником Бориспільської райдержадміністрації.

Начальник Ірпінського відділення Сергій Таранюк та головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та фінансових питань Людмила Березюк провели семінар-навчання з представниками відділу освіти Бородянської райдержадміністрації.

Начальник Іванківського відділення Микола Машина провів семінар-навчання з селищними та сільськими головами, секретарями та відповідальними працівниками апарату Іванківської райдержадміністрації.

Начальник Ставищенського відділення Анатолій Дерманець провів нараду з працівниками Ставищенської районної державної адміністрації, а завідуюча сектором по роботі з потерпілими Інна Ребриста зустрілася з представниками Тетіївської райдержадміністрації.

Головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та фінансових питань Білоцерківського відділення Інна Бутенко провела зустріч з комісією із соціального страхування з тимчасової втрати працездатності управління соціального захисту населення Таращанської райдержадміністрації. Начальник Білоцерківського відділення Юрій Боковенко провів зустріч з комісією із соціального страхування з тимчасової втрати працездатності ТОВ «Грона», а головний спеціаліст відділу бухгалтерського обліку та фінансових питань Білоцерківського відділення Оксана Поліш зустрілася з головою комісії із соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Сквирського центру первинної медико-соціальної допомоги.

Відбулася селекторна нарада з питань контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України під головуванням в.о. директора Сергія Нестерова відбулася селекторна нарада щодо реалізації заходів по контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності та упередження неправомірних видатків Фонду. У заході взяли участь керівники і заступники профільних управлінь виконавчої дирекції ФССУ, начальники та фахівці робочих органів виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві.

В.о. директора виконавчої дирекції Сергій Нестеров зазначив, що питання забезпечення контролю за здійсненням видатків Фонду, зокрема, в частині виявлення та усунення зловживань під час призначення матеріального забезпечення, є пріоритетним.

Про підсумки роботи по контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності у 2018 році повідомив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Сергій Таровик. За його словами, питання здійснення контролю за обґрунтованістю видачі (продовження) листків непрацездатності закладами охорони здоров’я є одним з нагальних та може бути вирішено шляхом проведення перевірок у лікувально-профілактичних закладах.

Так, упродовж 2018 року по 1 397 випадках необґрунтованої видачі та продовження листків непрацездатності управліннями виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві було подано 351 вимогу (претензію) до закладів охорони здоров’я на загальну суму понад 1,09 млн. гривень. За результатами перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності за зверненнями страхувальників у 2018 році по 404 випадках (на загальну кількість 5 593 дні) упереджено виплат на суму понад 1,07 млн. гривень.

С. Таровик зазначив, що за даними управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві у 2018 році порівняно з 2017 роком збільшилась на 7,2% кількість виданих закладами охорони здоров’я листків непрацездатності, на підставі яких страхувальниками надано заяви-розрахунки для здійснення фінансування матеріального забезпечення робочими органами Фонду, загальна кількість оплачених днів по тимчасовій непрацездатності зросла на 5,7%.

Крім того, у січні 2019 року майже в усіх регіонах України, за даними моніторингу виданих та продовжених листків непрацездатності, зберігалася тенденція до збільшення кількості виданих закладами охорони здоров’я листків непрацездатності.

Заступник начальника управління – начальник відділу медичної експертизи управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Марина Біляєва поінформувала про організацію роботи щодо реалізації перевірок по обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам. Серед іншого, М. Біляєва акцентувала увагу на потребі в посиленні співпраці фахівців Фонду з обласними управліннями охорони здоров’я та МСЕК, а також проведенні роз’яснювальної роботи щодо відповідальності медичних працівників і застрахованих осіб у зв’язку із неправомірною видачою листків непрацездатності.

Керівники регіональних управлінь виконавчої дирекції Фонду надали інформацію щодо механізмів контролю за обґрунтованістю видачі лікарняних листків, які реалізуються робочими органами, і їх результатів.

Фото без опису

Фото без опису

Прес-реліз від 18.03.2019 року

Управління соцстраху Київщини роз’яснює правильність заповнення листка непрацездатності

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області наголошує, що листок непрацездатності є багатофункціональним документом, який є підставою для звільнення від роботи у зв’язку з непрацездатністю та надання матеріального забезпечення застрахованій особі в разі тимчасової непрацездатності, вагітності та пологах.

Порядок оформлення листка непрацездатності регламентований Інструкцією про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженою наказом МОЗ України від 03.11.2004 №532/274/136/-ос/1406 (далі – Інструкція №532).

Лицьовий бік бланка листка непрацездатності (далі – ЛН) заповнюється лікуючим лікарем або молодшим медичним працівником з медичною освітою. Зворотній бік бланка ЛН заповнюється за місцем роботи застрахованої особи. Записи в ЛН здійснюються розбірливим почерком, без помарок, синім, фіолетовим або чорним чорнилом.

Слід зазначити, що діагноз первинний, діагноз заключний та шифр МКХ-10 зазначаються у ЛН виключно за письмовою згодою пацієнта, окрім випадків видачі та оформлення ЛН по вагітності та пологах.

Виданий ЛН  не є гарантією отримання матеріального забезпечення, адже остаточне рішення про його оплату приймає комісія (уповноважений) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підприємства, установи, організації, яке оформлюється відповідним протоколом. Документи для призначення певного виду допомоги розглядаються не пізніше 10-ти днів з дня їх надходження.

При розгляді наданих для оплати ЛН комісія перш за все звертає увагу на відповідність бланка ЛН встановленому зразку, адже останнім часом почастішали випадки надання фальшивих документів для незаконного отримання матеріального забезпечення.

Як же відрізнити фальшивий листок непрацездатності:

- печатки: на оригіналі - «мокрі», на фальшивці – копії, виконані, як правило, на ксероксі;

- папір з ознаками підробки - щільніший, злегка жорсткий, може відрізнятись за форматом, справжній на кілька міліметрів вужче;

- серія та номер виглядають вставленими, відрізняються розміром та шрифтом;

- яскраві водяні знаки, на оригіналі їх можна побачити тільки на просвіт;

- колір бланка: на фальшивку - насичено-зелений, на оригіналі - як би вицвілий;

- заповнювався листок непрацездатності після того, як печатки були поставлені: написано зверху по них.

Статтею 358 ККУ передбачена відповідальність громадян за підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут та використання.

При відповідності бланка ЛН встановленому зразку комісія із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності проводить детальне вивчення правильності його заповнення, а саме:

  • правильність написання найменування закладу охорони здоров’я, його місцезнаходження, що підтверджується кутовим штампом та печаткою «Для листків непрацездатності»;
  • правильність написання найменування підприємства, де працює застрахована особа, з обов’язковим зазначенням його місцезнаходження;
  • наявність відмітки про причину непрацездатності;
  • наявність відмітки про порушення режиму та деталізація його у полі «Примітки»;
  • дотримання термінів тимчасової непрацездатності при відкритті та продовженні ЛН;
  • наявність посади та прізвища лікаря, завідувача відділенням або голови ЛКК, їх підписів та печаток у відповідних графах;
  • наявність підпису головного лікаря та печатки закладу охорони здоров`я у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» при видачі ЛН не за місцем проживання або роботи застрахованої особи;
  • наявність відміток при огляді у МСЕК, якщо такий проводився;
  • наявність та кількість виправлень – відповідно до п. 4.5 Інструкції № 532 на бланку ЛН дозволяється не більше двох виправлень. Будь-яке виправлення має бути оформлене належним чином ? виправлений текст засвідчено записом «Виправленому вірити», підписом лікуючого лікаря та печаткою закладу охорони здоров’я «Для листків непрацездатності». Якщо листок непрацездатності містить більше двох виправлень, він підлягає заміні.

У разі оформлення ЛН не належним чином, комісія із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності має право не прийняти ЛН для оплати та направити його до закладу охорони здоров`я для виправлення або дооформлення.

Крім того, комісія має право відмовити у наданні матеріального забезпечення за листком непрацездатності. Статтею 23 Закону №1105 передбачений вичерпний перелік підстав, при яких комісія має право відмовити в оплаті листка непрацездатності.

Найбільш поширеними з них є:

  • настання тимчасової непрацездатності у зв’язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням;
  • за період перебування застрахованої особи у відпустці без збереження заробітної плати, творчій відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням;
  • порушення режиму лікування застрахованими особами, у т.ч. неявка без поважних причин у призначений строк на огляд у МСЕК.

Комісія має право відмовити в оплаті листка непрацездатності і у тому випадку, якщо в неї виникнуть підозри щодо оригінальності листка непрацездатності.

 

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

ВИКОНАВЧА ДИРЕКЦІЯ

 

вул. Боричів Тік, 28, м. Київ, 04070, тел. +38 (044) 206-14-39, press@fssu.gov.ua

18.03.2019

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності зріс на 31,9%

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, що надається Фондом соціального страхування України, у 2018 році склав 224,4 грн. Це на 54,2 грн, або 31,9% більше, ніж у 2017 році. Про це інформує прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

Збільшення середнього розміру компенсації втраченого заробітку за час перебування на лікарняному пов’язано з ростом мінімальної заробітної плати, а також загальним зростанням фонду оплати праці по країні.

Загальні витрати Фонду на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у порівнянні з 2017 роком збільшились на 1 679,4 млн грн, або на 27,7% та склали за підсумками 2018 року понад 7 млрд 747 млн грн.

Нагадаємо, підставою для нарахування Фондом матеріального забезпечення є подана роботодавцем заява-розрахунок. З 01.10.2018 страхувальникам надано можливість надсилати заяви-розрахунки в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису з метою оптимізації та пришвидшення фінансування.

Упродовж 2018 року Фонд соціального страхування України профінансував здійснення виплат матеріального забезпечення, враховуючи допомогу по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах, для більш ніж 2,5 млн застрахованих осіб.

Страхові експерти Фонду виявили понад 57 тис. порушень законодавства про охорону праці у 2018 році

Як інформує прес-служба виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області, упродовж 2018 року страхові експерти з охорони праці Фонду соціального страхування України здійснили перевірки 8 143 підприємств щодо стану профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці. За результатами заходів було зафіксовано 57 486 порушень законодавства про охорону праці, внесено 8 134 подання роботодавцям про порушення. Про це начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Сергій Таровик повідомив під час селекторної наради зі страховими експертами Фонду 13 березня 2019 року.

За його словами, перевірки здійснюються з метою недопущення та усунення потенційних причин нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. «Безпека на робочому місці є обов’язковою умовою трудових відносин. Завдання страхових експертів – працювати спільно з роботодавцями, звертати їхню увагу на наявні прогалини в організації праці та допомагати запобігти травмам працівників», – наголошує С. Таровик.

У минулому році служба страхових експертів Фонду надала понад 26 тис. консультацій з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків, взяла участь у майже 6 тис. семінарів, нарад і круглих столів щодо профілактики виробничого травматизму та профзахворювань на підприємствах.

Начальник відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів виконавчої дирекції ФССУ Ірина Васинська звернула увагу на потребу спільної роботи служби страхових експертів і фахівців з експертизи тимчасової непрацездатності.

«За аналітичними даними минулого року на 42 підприємствах з найбільшим рівнем травматизму сталось 15,9% усіх нещасних випадків, зареєстрованих по Україні. На 23 підприємствах з найбільшим рівнем профзахворювань зареєстровано 70,8% усіх діагностованих професійних захворювань. Такі підприємства є пріоритетними щодо здійснення профілактичних заходів, і є потреба у збільшенні їх кількості та ефективності, нових підходах», – говорить І.Васинська. 

Сергій Таровик також зазначив, що оцінка роботи страхових експертів з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду буде відбуватись за аналізом дієвості проведених профілактичних заходів.

Нагадаємо, упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України зафіксовано 4 805 страхових нещасних випадків, що на 3,2% менше, ніж у 2017 році. Кількість професійних захворювань зменшилась на 3,7% та склала 1 879 зареєстрованих випадків.

Показник смертельних нещасних випадків на виробництві за підсумками 2018 року збільшився на 5,4%, загалом смертельно травмовано 350 осіб проти 332 у 2017 році.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь