Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Фонд соціального страхування України інформує (04.03.2019)

Дата: 05.03.2019 09:06
Кількість переглядів: 473

Фото без опису

Фото без опису

ФОНД СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ

УПРАВЛІННЯ ВИКОНАВЧОЇ ДИРЕКЦІЇ ФОНДУ

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

вул. Т. Строкача, 2,  м. Київ, 03148, тел. +38 (044) 403-82-30, e-mail: kr@fssu.gov.ua, org.kr@fssu.gov.ua

Прес-реліз від 04.03.2019 р.

У березні працівники соцстраху Київщини розпочнуть

позапланові перевірки підприємств

Фото без опису

Задля встановлення контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності застрахованим особам області у закладах охорони здоров’я та стабілізації бюджету Фонду працівниками відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області вже з березня буде суттєво збільшено кількість позапланових перевірок страхувальників області у разі виявлення перевищення розміру середньоденної допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах над розміром середньоденної зарплати по підприємству.

Про це йшлося під час skype-наради, яку провів сьогодні, 27 лютого начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Георгій Галиць.

«Проведення перевірок страхувальників дасть змогу попередити появу порушень з боку страхувальників та виявити випадки можливих неправомірних витрат коштів Фонду», - сказав Георгій Галиць. В першу чергу будуть перевірятися підприємства, які подають найбільше заяв-розрахунків для здійснення фінансування матеріального забезпечення робочими органами Фонду.

Крім того, додав начальник управління, з квітня будуть проводитися планові перевірки підприємств. Відповідний план-графік буде оприлюднено на веб-сторінці управління наприкінці березня цього року.

На Київщині проводяться зустрічі з лікарями медичних закладів області

Минулоріч по Україні зросла кількість виданих закладами охорони здоров’я лікарняних, на підставі яких страхувальниками надано заяви-розрахунки для здійснення фінансування матеріального забезпечення робочими органами Фонду. Також зросла і загальна кількість оплачених днів по тимчасовій непрацездатності.

У зв’язку з цим, на Київщині розроблено механізм контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності та щоденно забезпечується його реалізація фахівцями управління та відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області.

Так, протягом 22 -25 лютого, проведено 43 зустрічі з лікарями медичних закладів області. Під час зустрічей наголошено на посиленні контролю за видачею документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян та підвищенні відповідальності лікарів за обґрунтованістю видачі лікарняних.

Нагадаємо, що начальник обласного управління Георгій Галиць днями підписав наказ про план заходів з посилення контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності у закладах охорони здоров’я Київщини на перше півріччя цього року, де розписано дії працівників управління та відділень, які необхідно виконати з метою мінімізації витрат на оплату листків непрацездатності. Зокрема, забезпечити участь представників відділень у засіданнях медико-соціальних експертних комісій, налагодити співпрацю з закладами охорони здоров’я, головами лікарсько-консультативних комісій, проводити щоденний аналіз за поданими заявами-розрахунками з визначенням страхувальників, у яких високі показники кількості листків непрацездатності та кількості днів непрацездатності, що підлягають оплаті, організувати проведення семінарів-навчань із страховим активом, брати участь у перевірках закладів охорони здоров’я та лікарів-ФОП, яким надано право видачі листків непрацездатності тощо.

Представники управління взяли участь у нараді-семінарі «День експерта», де обговорили питання посилення контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності

Сьогодні, 27 лютого, у конференц-залі комунального закладу Київської обласної ради «Київська обласна клінічна лікарня» за сприянням Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації відбулася нарада-семінар «День експерта».

Участь у нараді взяли заступники головних лікарів, голови лікарсько-консультативних комісій, голови медико-соціальних експертних комісій закладів охорони здоров’я області. Одним з основних питань, які обговорювались на нараді, було посилення контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності застрахованим особам у закладах охорони здоров’я Київщини.

Від управління участь у «Дні експерта» взяли заступник начальника управління – начальник відділу страхових виплат та матеріального забезпечення Ірина Крещенська та начальник відділу медичних та соціальних послуг Віталій Нємцев.

Актуальність заходу зумовлена тим, що майже в усіх регіонах України, в тому числі і в Київській області, минулого року збільшилась кількість виданих листків непрацездатності, оплачених за рахунок коштів Фонду, а також суттєво зросли суми матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованих осіб.

Під час наради представники управління виконавчої дирекції Фонду у Київській області звернули увагу учасників семінару на недоліки в роботі закладів охорони здоров’я в питаннях експертизи тимчасової непрацездатності, наголосили на необхідності вжиття додаткових заходів щодо підвищення відповідальності лікарів за обґрунтовану видачу листків непрацездатності, своєчасне направлення хворих на огляди медико-соціальними експертними комісіями, а також посилення контролю з боку керівництва лікувально-профілактичних закладів за цими питаннями.

До учасників наради була доведена інформація про посилення контролю з боку управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності застрахованим особам та план-графік перевірок закладів охорони здоров’я на І півріччя цього року.

Георгій Галиць провів skype-нараду з працівниками управління та відділень

Про посилення контролю за обґрунтованістю видачі листків непрацездатності у закладах охорони здоров’я застрахованим особам Київщини та недопущення неправомірних витрат коштів Фонду на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю йшлося на skype-нараді, яка відбулася 27 лютого з усіма працівниками робочих органів Фонду Київщини.

«Минулого року відбувалося значне збільшення виплат на допомогу по тимчасовій непрацездатності по всій Україні, що призвело до зростання дефіциту бюджету Фонду, - відзначив начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Георгій Галиць. – Тому фінансова стабільність Фонду соціального страхування – першочергове завдання, яке вчора ставилося під час засідання правління Фонду».

За його словами, обласним управлінням за 2018 рік прийнято заяв-розрахунків на 25,8% більше, ніж за аналогічний період 2017 року. По тимчасовій непрацездатності розмір середньоденної допомоги на 30,7% більше показника 2017 року, а середньоденна допомога по вагітності та пологах зросла на 26,3%. Ця ж тенденція спостерігається і в цьому році. Так, в січні відділеннями управління прийнято заяви-розрахунки на суму понад 44 млн. гривень, що на 16,2% більше показника за аналогічний період 2018 року.

«Контроль за обґрунтованістю видачі лікарняних буде головним критерієм для оцінки роботи як працівників управління, так і відділень, - сказав Георгій Галиць. - У кожному відділенні і управлінні будуть створені групи, які будуть займатимуться перевіркою обґрунтованості по лікарняних. З метою недопущення виникнення випадків надання фальшивих листків непрацездатності для оплати, фіктивного працевлаштування вагітних на декілька днів в останні місяці вагітності на посади з високими зарплатнями, з яких проводиться розрахунок допомоги, рішення про фінансування лікарняних буде приймати Фонд після ретельного моніторингу і аналізу».

Керівник управління додав, що існує проблема ще й у відсутності належного реагування з боку правоохоронних органів на факти виявлення фальшивих листків непрацездатності та керівників закладів охорони здоров’я, в яких допущені та виявлені випадки необґрунтованої видачі/продовження лікарняних. Минулоріч управління неодноразово надсилало заяви про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів та 32 звернення до керівників закладів охорони здоров’я про виявленні порушення порядку видачі листків непрацездатності.

Георгій Галиць закликав фахівців роз’яснювати застрахованим особам, що «рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення по лікарняних приймає комісія або уповноважений із соціального страхування підприємства за основним місцем роботи працівника, тому, перш ніж звертатися на урядову «гарячу лінію», необхідно спершу переконатися за своїм місцем роботи, що роботодавець передав листок непрацездатності на оплату у відділення управління». Цим скоротиться час на розгляд і вирішення звернення по суті.

Звертаючись до працівників відділень, він підкреслив, що виробничий простір не обмежується робочим кабінетом, необхідно активніше співпрацювати із закладами охорони здоров’я, підприємствами, комісіями із соціального страхування. «Ми маємо провести достатню кількість роз’яснювальних, методичних та правових заходів задля ефективного використання коштів Фонду», - додав Георгій Галиць.

Це і об’єктивний щоденний моніторинг кількості виданих листків непрацездатності закладами охорони здоров’я, і ведення контролю за заявами-розрахунками, які надходять від страхувальників, розміщення в ЗМІ інформації щодо фальшивих листків непрацездатності та необхідності впорядкування видачі лікарняних, проведення навчань роботодавців та комісій із соціального страхування підприємств щодо посилення контролю за тимчасовою непрацездатністю працівників, а саме: займатися профілактикою захворюваності, аналізувати листки непрацездатності, контролювати дотримання лікувального режиму працівниками, визначеного лікарем на період їх тимчасові непрацездатності».

Крім того, необхідно проводити регулярні зустрічі з керівниками медичних закладів та їх власниками із залученням головних лікарів та голів лікарсько-консультативних комісій тощо.

Профілактика захворюваності застрахованих осіб

Фото без опису

За підсумками 2018 року на Київщині, у порівнянні з попереднім роком, відбулося суттєве зростання (більш ніж на 25%) виплат на матеріальне забезпечення застрахованих осіб, у тому числі виплат на допомогу по тимчасовій непрацездатності. У січні 2019 року від суб’єктів господарювання надійшли заяви-розрахунки на виплату матеріального забезпечення на суму, що перевищує показник за аналогічний період попереднього року на 16,2 %.

Роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

З метою усунення небезпечних і шкідливих для здоров'я працівників виробничих факторів на робочих місцях у суб’єктів господарювання в управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області зосереджено роботу страхових експертів з охорони праці на питаннях надання роботодавцям допомоги в організації проведення лабораторних досліджень умов праці, атестацій робочих місць на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та опрацюванні і реалізації необхідних заходів за їх підсумками.

Для профілактики захворюваності та нещасних випадків на виробництві, що можуть бути наслідком невідповідності стану здоров’я працівника можливості виконання певного виду робіт, наявності хронічних захворювань, які можуть проявитись під впливом шкідливих чи небезпечних виробничих чинників, страхові експерти сприяють в організації проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, щорічного обов'язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Надаючи допомогу роботодавцям, страхові експерті звертають увагу на забезпечення фінансування медичних оглядів найманих працівників за кошти роботодавців, проведення у разі потреби відповідних оздоровчих заходів за результатами періодичних медичних оглядів. Оскільки працівники закладів охорони здоров'я несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров'я працівника, страхові експерти у разі виявлення порушень готують звернення до правоохоронних органів. 

Своєчасність проведення атестації робочих місць за умовами праці і стан виконання заходів, запропонованих атестаційною комісією, організація та своєчасність проходження передбачених законодавством медоглядів найманими працівниками, виконання вимог заключного акта за результатами медогляду – це ті питання, профілактика яких має позитивно впливати на стан загального захворювання працівників при виконанні трудових обов’язків.

На погляд керівника відділу з профілактики страхових випадків управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Олексія Савченка, в подальшому зниженню показника захворюваності працівників у страхувальників Київщини можуть посприяти такі фактори та профілактичні заходи, як:

  • наявність у страхових експертів реєстру підприємств (страхувальників), у яких технологічний процес, обладнання, сировина та матеріали є потенційними джерелами шкідливих і небезпечних виробничих факторів, що можуть несприятливо впливати на стан здоров’я працюючих;
  • своєчасне надходження від страхувальників відомостей про результати атестації робочих місць за умовами праці, розроблені заходи щодо поліпшення умов праці і оздоровлення працівників та інформації про їх виконання;
  • якісно налагоджена робота з роботодавцями та закладами охорони здоров’я щодо своєчасного надання ними до управління виконавчої дирекції Фонду списків працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам, та заключних актів за результатами медичного  огляду;
  • використання страховими експертами інформації, яка міститься в списках працівників та заключних актах, для вивчення якості проведення медичних оглядів та в подальшому для визначення об’єктивних причин захворювання і розробки організаційних, технічних та санітарно-гігієнічних заходів щодо запобігання їх виникненню;
  • вивчення страховими експертами питань своєчасного проведення роботодавцями атестації робочих місць за умовами праці, опрацювання заходів щодо поліпшення умов праці і оздоровлення працівників, виконання зазначених заходів; організації проходження медоглядів найманими працівниками і виконання вимог заключного акта.
  • обов’язкове внесення подання органам виконавчої влади з нагляду за охороною праці щодо застосування адміністративних стягнень або притягнення до відповідальності посадових осіб суб’єктів господарювання, які допустили порушення законодавства про охорону праці, зокрема в частині профілактики захворюваності застрахованих осіб.

У Київській області страхові виплати отримують

понад 4,5 тис. потерпілих

Фото без опису

Відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області щомісячно здійснюють страхові виплати 4506 потерпілим (членам їх сімей), з них: інвалідам I групи – 98 особам, II групи – 472 особам, III групи – 1952 особам, а також 1676 потерпілим, які мають відсоток втрати працездатності без групи інвалідності та 308 особам, які мають право на щомісячні страхові виплати в разі втрати годувальника. Про це інформує заступник начальника управління – начальник відділу страхових виплат та матеріального забезпечення Ірина Крещенська.

За її словами, у січні цього року потерпілим (членам їх сімей) виплачено 12,51 млн. гривень. Найбільша частка від загальної суми страхових виплат потерпілим (членам їх сімей) припадає на Ірпінське та Києво-Святошинське відділення. У структурі страхових виплат основна частина припадає на щомісячні страхові виплати потерпілим (членам їх сімей) – 11,9 млн. грн., одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності та в разі смерті потерпілого – 274,5 тис. грн.

Сума витрат на щомісячні страхові виплати потерпілим склала 11093, 55 тис. грн. Середній розмір щомісячної виплати, яка призначалась 4198 потерпілим склав 2642,58 грн.

Сума витрат на щомісячні страхові виплати особам, що мають на це право в разі втрати годувальника склала 847 тис. грн. Середній розмір даної виплати, яка призначалась 308 особам, за звітний період склав 2749,99 гривень.

Сума одноразової допомоги потерпілим була виплачена чотирьом потерпілим і склала 50,5 тис. грн. Зазначена виплата в середньому на одного потерпілого становила 12,6 тис. гривень.

Одноразова допомога сім’ї в разі смерті потерпілого була виплачена трьом сім'ям і склала 160 тис. грн. В середньому дана допомога на одну сім`ю становила 53,3 тис. грн.

Одноразова допомога утриманцям в разі смерті потерпілого була виплачена трьом утриманцям та склала 64 тис. грн. Середній розмір виплати на одного утриманця становить 21,3 тис. грн.

Відшкодування вартості поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг здійснено одній особі на загальну суму 3 тис. грн.

Допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності виплачена 37 потерпілим на суму 173,1 тис. грн.

Ірина Крещенська додала, що продовжують отримувати страхові виплати 1316 внутрішньо переміщених осіб. З Донецької – 719 осіб та 597 осіб з Луганської областей. Найбільша кількість потерпілих (членів їх сімей) перебуває на обліку у відділеннях у Києво-Святошинському районі – 280 осіб, у м. Ірпінь – 273 особи, у Бориспільському районі – 151 особа та у Броварському районі – 139 осіб.

Тимчасово переміщеним особам та членам їх сімей здійснено страхові виплати на загальну суму 4,8 млн. грн. Середній розмір щомісячної страхової виплати на одну особу становить 3608,59 гривень.

На Київщині на медичну та соціальну допомогу потерпілим на виробництві за січень цього року виплачено 566,6 тис. гривень

За січень 2019 року на медичну та соціальну реабілітацію потерпілих на виробництві управлінням виконавчої дирекції Фонду у Київській області виплачено 566,6 тис. гривень. Про це повідомив начальник відділу медичних та соціальних послуг управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Київській області Віталій Нємцев.

За його словами, відповідно до договорів, укладених відділеннями із закладами охорони здоров’я, у січні поточного року проліковано 23 потерпілих на загальну суму 138,4 тис. гривень. Середня вартість лікування на одного потерпілого становить 6017 гривень.

Розпочата робота щодо укладання тристоронніх договорів з санаторно-курортними закладами та потерпілими. Направлено 16 запитів до санаторно-курортних закладів.

Віталій Нємцев додав, що протягом січня 11 потерпілих забезпечені протезно-ортопедичними виробами на суму 253,1 тис. гривень. 30 потерпілих забезпечені лікарськими засобами та виробами медичного призначення на суму 87,8 тис. грн. Середня вартість лікування на одну особу складає майже 3 тис. гривень.

Крім того, 88 потерпілих отримали виплати на спеціальний медичний, постійний сторонній догляд та на побутове обслуговування на загальну суму 335,8 тис. гривень.

В обласному управлінні розробляють пам'ятку

для застрахованих осіб та лікарів як не стати жертвою злочину

Фото без опису

За оцінкою правоохоронних органів, придбання завідомо підробленого листка непрацездатності за прибутковістю може зрівнятися з продажем наркотиків: витрати на виготовлення документа дріб’язкові, а попит завжди є.

Наприклад, продаж листків непрацездатності за попереднім замовленням через соціальні мережі, підпадає під ознаки злочину передбаченого 358 статтею КК України - «Підробка документів», що загрожує покаранням у вигляді  штрафу в розмірі 70 неоподатковуваних податком мінімумів, або арештом від 6 місяців до 3-х років. Таке ж покарання чекає і того, хто придбав підроблений документ.

У цьому випадку обидві сторони можуть потрапити під кримінальну відповідальність й отримати до п’яти років позбавлення волі.

З цього приводу юридичний відділ управління готує пам’ятку щодо послідовності дій працівників відділень управління під час спілкування з персоналом медичних закладів та застрахованими особами.

У пам’ятці буде прописано як не стати жертвами зловмисників: ймовірні схеми злочинів, необхідні міри перестороги, а також куди слід звертатися, якщо злочин вже стався.

За кожним фактом протиправних дій стосовно підробки та фальшування лікарняних відповідні матеріали будуть скеровані до органів національної поліції для подальшого відкриття кримінальних проваджень.

Управління зацікавлене у співпраці з правоохоронними органами, волонтерами та усіма правозахисними громадськими організаціями, що ставлять собі за мету допомагати людям. Спільними зусиллями ми виробимо механізм, який допоможе захистити Фонд від злочинних дій.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь