Узинська міська територіальна громада
Київська область, Білоцерківський район, місто Узин
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

СНІД - це не вирок!

Дата: 01.12.2018 08:24
Кількість переглядів: 608

   СНІД  - це не вирок!

          1 грудня 2018 року – Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

        Відзначається щорічно з ініціативи ВООЗ, відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН. Символ боротьби зі СНІДом - червона стрічка, без неї зараз не проходить жодна акція в цій області.

   Сьогодні за добу у світі чотириста тисяч осіб заражується цією хворобою.

   ВІЛ-інфекція протікає в кілька стадій, з яких СНІД - термінальна стадія ВІЛ-інфекції.

Захворювання небезпечне тим, що з моменту інфікування до появи перших явних симптомів може пройти не один рік. На стадії, коли ще немає симптомів, захворювання можна виявити за допомогою аналізу крові.

      Перші симптоми хвороби спостерігаються в середньому через 1,5 - 3 місяці після інфікування.
      Врешті вірус долає імунний захист і знижує опірність організму. Як наслідок, розвивається СНІД, який проявляється інфекційними хворобами, найчастіше це тривалі запалення легень (пневмонії), туберкульоз, вірусні хвороби (оперізуючий лишай, герпес, цитомегаловірусна інфекція).

Як передається ВІЛ-інфекція і яка її профілактика?

       Вірус міститься практично у всіх біологічних рідинах людини: крові,  спермі, вагінальному секреті, передсіменній рідині, грудному молоці і т.д. Зараження відбудеться у тому випадку, якщо вірус потрапить або у кров людини, або на пошкоджені слизові.

         Незахищений статевий контакт. Саме тому необхідно користуватися   презервативом під час сексу. Навіть якщо ви довіряєте партнеру, він не може і сам знати, що хворий. Дуже важливо розповісти про важливість захищеного сексу дітям і підліткам.

          Вірус може передатися і при оральному сексі, якщо в роті є виразки.

          Повторне використання ін'єкційного обладнання після людини, хворої на СНІД, а також нестерильних інструментів. Якщо ви прийшли в салон краси, щоб зробити пірсинг чи тату, не соромтеся поцікавитися, якими інструментами вам будуть це робити, попросіть показати, як інструменти стерилізуються. Якщо можна, принесіть свій одноразовий інструмент для виконання тих чи інших косметичних процедур. Це стосується і манікюру, педикюру і т.д.

           Дітям поясніть, що ні в якому разі не можна на вулиці піднімати шприци та інші предмети, що колють, бо вони можуть бути небезпечні!

         Недотримання елементарних правил особистої гігієни. Є речі, які суто індивідуальні. Це - зубні щітки, приладдя для гоління - предмети, на яких можуть бути залишки крові хворої людини.

         Вірус може передаватися від матері до дитини під час вагітності, пологів і годівлі грудьми.

СНІД не передається

       Хоча ВІЛ вражає весь організм, до цього часу не доведена можливість інфікування через піт, сечу, кал, сльози, слину, оскільки кількість вірусних частинок в цих рідинах надзвичайно мала для зараження. Хвороба не передається побутовим шляхом: через повітря при чханні, кашлі, при спільному проживанні, роботі в одному приміщенні, користуванні посудом. Не треба боятись подати руку чи обійняти інфіковану і хвору людину, не страшні також дружні поцілунки, якщо на губах відсутні виразки чи тріщинки. Безпечним щодо зараження ВІЛ є спільне відвідання місць громадського користування - лазні, сауни, басейну, туалету. СНІДом не можна заразитись у громадському транспорті.

Пам'ятайте про:

Своєчасне тестування. У Білоцерківській ЦРЛ є кабінет «Довіра», де можна б е з к о ш т о в н о  обстежитись на ВІЛ за допомогою швидких тестів (результат – через 15-20 хвилин) і своєчасно розпочати антиретровірусне лікування, яке також є безкоштовним.

       Бережіть себе, піклуйтеся про ближніх, і нехай Всесвітній день боротьби з ВІЛ об'єднає всіх і кожного не тільки 1 грудня, а й у всі інші дні в році. 

                                      Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь